Εικόνισμα ετοιμάζεται να αφιερώσει η Διαμαντοπούλου στην Παπαρήγα και το ΜΑΣ, για την καθοριστική συμβολή τους στο σπάσιμο των κινητοποιήσεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, και στο σταδιακό άνοιγμα των σχολών.
Οι φοιτητές και οι σπουδαστές του ΚΚΕ, με μία γραμμή πέρα για πέρα σύμφωνη με τον χαρακτήρα του κόμματός τους, σήκωσαν τη σημαία τής «εξεταστικής» και της «επιστροφής στα έδρανα και τη νομιμότητα», την ώρα ακριβώς που το φοιτητικό κίνημα έδειχνε ότι καταβάλει μια σημαντική προσπάθεια στοιχειώδους συντονισμού και οργάνωσής του, την ώρα ακριβώς που οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων επιχειρούν να μπουν στον αγώνα με καταλήψεις σε περισσότερα από 800 σχολεία της επικράτειας, την ώρα ακριβώς που η κοινωνία ολόκληρη στενάζει από τα κύματα αντιλαϊκών μέτρων και ζητά μια πνοή αισιοδοξίας από τη νεολαία που αντιστέκεται. Όσες σχολές δεν κατόρθωσε να ανοίξει η ΔΑΠ (σε αγαστή συνεργασία άλλοτε με την ΠΑΣΠ, και άλλοτε με τους «ανεξάρτητους», οι οποίοι απλώς επιθυμούν τη διεξαγωγή εξεταστικής και, αμέσως μετά, μαθημάτων), μπόρεσε τελικά να τις ανοίξει το ΜΑΣ.
Τη γραμμή για το σπάσιμο των καταλήψεων την είχε δώσει έγκαιρα το ΚΚΕ, ήδη από την 3η εβδομάδα κινητοποιήσεων: «H εξεταστική πρέπει να γίνει» δήλωνε ανερυθρίαστα ο N. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της KE του KKE.
Τα ίδια πρότεινε επισήμως και η ΓΓ του ΚΚΕ. Με σχετική τοποθέτησή της στις 26/09, από το βήμα της κρατικής τηλεόρασης, η Αλ. Παπαρήγα δήλωνε: «Η γνώμη μας τώρα είναι η εξής: Ο νόμος αυτός πέρασε απ’ τη Βουλή. Η μάχη, λοιπόν, πρέπει να δοθεί μέσα στα πανεπιστήμια…» (σ.σ.: αλλιώς, το ΚΚΕ συνηθίζει να δίνει τις μάχες του στο Κοινοβούλιο) «…Να γίνουν οι εξετάσεις, να γραφούν οι πρωτοετείς καταρχήν. Γιατί οι καταλήψεις διαρκείας... Καταρχήν, οι καταλήψεις μπορεί να συνδυαστούν και με την εγγραφή των πρωτοετών, που είναι κομμάτι πια του φοιτητικού κινήματος, και επομένως όταν κλείνεις το πανεπιστήμιο δεν τους δίνεις τη δυνατότητα να συμμετάσχουν. Είναι άλλοι που θέλουν ένα μάθημα να δώσουν για να πάρουν το πτυχίο. Άρα, λοιπόν, οι μορφές πάλης όλες, δεν αποκλείεται καμία, πρέπει να έχουν και εναλλαγή».
«Εναλλαγή» είναι ο όρος που χρησιμοποιεί το ΚΚΕ για να σηματοδοτήσει το πέρας των καταλήψεων και το πέρασμα στην εξεταστική. Οι ίδιοι ίσως θεωρούν ότι περνούν από τη μία μορφή πάλης, στην άλλη. Έτσι σπάει και η αγωνιστική μονοτονία!
Απόρροια της γενικής γραμμής του ΜΑΣ υπήρξαν οι κωμικοτραγικές καταστάσεις που έλαβαν χώρα σε πολλά τμήματα και σχολές, την εβδομάδα που μόλις παρήλθε (Δευτέρα 3 Οκτωβρίου έως Παρασκευή 7 Οκτωβρίου). Σε κάποιες σχολές, και ενώ η απόφαση για τη συνέχιση ή την λήξη των κινητοποιήσεων κρινόταν οριακά στις μαζικές γενικές συνελεύσεις των Συλλόγων, το ΜΑΣ …σφύριζε αδιάφορα, και, κλασικά, ξεχωριστά, καλώντας τους φοιτητές σε κόκκινους αγώνες μεν, μετά το άνοιγμα των σχολών και τη διεξαγωγή της εξεταστικής δε!
Στην ΑΣΚΤ Αθήνας, μετά από τέσσερις εβδομάδες κινητοποιήσεων και κατάληψης, η σχολή άνοιξε. Η απόφαση για «ανοικτή σχολή» λήφθηκε με μία ψήφο διαφορά· υπερίσχυσε το «μπλοκ της αντι-κατάληψης». Την ίδια στιγμή, το ΜΑΣ σιγοντάριζε (με δικό του ξεχωριστό πλαίσιο) υπέρ της παύσης της κατάληψης.
Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και το ΜΑΣ Οδοντιατρικής: Ήδη από την τρίτη εβδομάδα κινητοποιήσεων προεξοφλούσε ότι «με λίγες εβδομάδες ή και ένα μήνα ακόμη κατάληψης δεν μπορεί να επιτευχθεί τίποτα» και άρα θα έπρεπε να αναζητηθούν νέοι τρόποι δράσης, όπως η συνέχιση του αγώνα εν μέσω εξεταστικής, καταλήψεις διάφορων άλλων (άσχετων) κτηρίων, κλπ.
Και στο Πάντειο, ακριβώς το ίδιο σκπεπτικό: Το ΜΑΣ συνεχίζοντας την τακτική του, έθεσε και πάλι στο πλαίσιό του την πρόταση να πραγματοποιηθεί η εξεταστική, να ανοίξει δηλαδή η σχολή, διανθίζοντας το βέβαια με πολλές «δράσεις» και αγωνιστικά λόγια. Εδώ τη συνέλευση τελικά την κέρδισε η ΔΑΠ.
Κι αν στην ΑΣΚΤ η Σχολή άνοιξε μετά από πρόταση «ανεξάρτητων» φοιτητών, στο Πάντειο μετά από πρόταση της ΔΑΠ, και στην Οδοντιατρική μετά από πρόταση της ΔΑΠ και τη συνέργεια της ΠΑΣΠ, στο Φυσικό Αθήνας το ίδιο το ΜΑΣ είχε τον πρώτο λόγο στο σπάσιμο της κατάληψης: όλοι οι οπαδοί της «ανοιχτής σχολής» συσπειρώθηκαν στο …πλαίσιο του ΜΑΣ, το οποίο και υπερψήφισαν. Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την έναρξη των διαδικασιών απηύθυναν χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση (κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ) εκπρόσωπος από το ΣΑΣΑ και καθηγήτρια από το ΠΑΜΕ (!).
Εχθροί του αγώνα των φοιτητών υπήρξαν, σε όλο αυτό το διάστημα των κινητοποιήσεων, πολλοί. Υπάρχουν ακόμη. Καταρχάς, οι εκβιασμοί της Διαμαντοπούλου και της ηγεσίας του υπουργείου «Παιδείας» υπήρξαν ωμότατοι· πέρα από τις απειλές για απώλεια εξεταστικής και για διαγραφές φοιτητών, κυβέρνηση και υπουργείο προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες και σε εξτρά νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις στους επί πτυχίω φοιτητές (για να ζητήσουν αυτοί με τη σειρά τους τη διεξαγωγή εξεταστικής και την έναρξη των μαθημάτων).
ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, «ανεξάρτητοι», οι οποίοι κατά τα άλλα καθοδηγούνται από τον ΣΚΑΪ, «ανένταχτοι», οι οποίοι έχουν να παρουσιάσουν πολιτική ωριμότητα επιπέδου facebook, λειτούργησαν μέσα στις σχολές και στα τμήματα ως άλλα «συγκοινωνούντα δοχεία». Ο νόμος-πλαίσιο της Διαμαντοπούλου τους δυσαρεστεί σε πολλά ή λίγα μέρη του μεν, πρέπει όλα αυτά να συζητηθούν σε ανοικτές σχολές δε.
Ποιος όμως θα βρεθεί να κατηγορήσει τους ΔΑΠίτες, όταν το ΜΑΣ, οι «κομμουνιστές», υποτίθεται, της υπόθεσης, έρχονται να προτείνουν ακριβώς τα ίδια, δηλαδή το σταμάτημα των κινητοποιήσεων και τη μετάθεση των αγώνων στο άγνωστο μέλλον; Πώς αλλιώς να ονομαστεί η γραμμή τους, παρά προδοσία της ελπίδας και της προσπάθειας των φοιτητών, και, ταυτόχρονα, δυσφήμιση της αριστεράς, και μάλιστα της κομμουνιστικής;
Ίσως το καταλληλότερο όνομα για τους φοιτητές και τους σπουδαστές του ΚΚΕ θα ήταν το «ΜΑΑΣ»: Μέτωπο Ανάσχεσης Αγώνα Σπουδαστών.
Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να διδαχθεί από τις πολιτικές που εφαρμόζουν διάφορες παρατάξεις στο εσωτερικό του, και να τις απομονώσει, να τις απωθήσει. Μέσα από εξάρσεις και υφέσεις, θα ανασυγκροτηθεί. Οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη, όσο και οι συγκεκριμένες στάσεις των δυνάμεων που ενεργοποιούνται στον χώρο των ΑΕΙ - ΤΕΙ, στο βαθμό που θα γίνει δυνατό να κατανοήθουν στο βαθύτερο περιεχόμενό τους, και, συνεπώς, να απορριφθούν.