Το ξήλωμα της Κυριακάτικης αργίας διευρύνεται

katastimata

Στις αρχές της περσινής χρονιάς δημοσιεύτηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία έκρινε συνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές τον χρόνο. Πρόκειται για μια απόφαση που ανατρέπει την προ διετίας αντίθετη απόφαση της Ολομέλειας του ίδιου δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Έχοντας πλέον το νόμο με το μέρος τους οι καταστηματάρχες απαιτούσαν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, όχι μόνο στις τουριστικές περιοχές και την περίοδο της έντονης τουριστικής κίνησης, αλλά σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και σε κάθε γειτονιά της χώρας.

Και αυτό το πέτυχαν ένα χρόνο μετά, όπου η επταήμερη εργασία γίνεται πράξη σε Πρέβεζα και Κατερίνη από τα πολυκαταστήματα JUMBO όχι για 32 Κυριακές αλλά για όλες τις Κυριακές!

Η επίθεση στην πενθήμερη εργασία δεν είναι κάτι καινούριο, είναι συστηματική και κλιμακούμενη σ’ όλη την εποχή των μνημονίων. Το 2013 νομοθετήθηκε η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της χώρας για οκτώ Κυριακές το χρόνο (νόμος 4177/2013). Στη συνέχεια, Υπουργική Απόφαση προέβλεπε το άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές του χρόνου σε χαρακτηρισμένες «τουριστικές περιοχές», αλλά και τη δυνατότητα να λειτουργούν ακόμα περισσότερες Κυριακές (ή όλες) με απόφαση του εκάστοτε αντιπεριφερειάρχη. Απόφαση που το Συμβούλιο της Επικρατείας λίγο αργότερα επικύρωσε.

Τον Αύγουστο του 2019 ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνης Γεωργιάδης, έκανε την εξής δήλωση: «Θεωρώ ότι το θέμα των Κυριακών έχει ρυθμιστεί ήδη επαρκώς από την προηγούμενη κυβέρνηση». Η δήλωση αυτή έδειξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα συνεχίσει την πολιτική κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας. Έτσι ο «αναπτυξιακός νόμος» καθιέρωσε την κυριακάτικη εργασία και στους υπαλλήλους στα κέντρα διανομής των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει όσο πιο άμεσα γίνεται αντεργατικά μέτρα κατέθεσε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Κύρωση της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. "Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις"», τροπολογία που προβλέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τα οποία βρίσκονται στο επιχειρηματικό πάρκο Γιαλού - Άγιος Δημήτριος - Πύργος, στο Δήμο Σπάτων όλες τις Κυριακές πλην της δεύτερης Κυριακής του Αυγούστου, κατά την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου, καταργώντας πρακτικά την Κυριακάτικη αργία για δεκάδες εργαζόμενους του Mc Arthur Glen και του Smart Park.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως τόσο το Mc Arthur Glen όσο και το Smart Park λειτουργούν τις Κυριακές, από τις 13 Δεκεμβρίου 2019 με υπουργική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης. Όμως είχαν ασκηθεί αιτήσεις ακύρωσης της απόφασης και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από την ΕΣΕΕ στο ΣτΕ για να απαγορευθεί έστω προσωρινά το άνοιγμα των καταστημάτων. Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της ΕΣΕΕ είχε προγραμματισθεί να συζητηθεί την Τρίτη 2 Ιουνίου και η κύρια αίτηση δύο ημέρες μετά. Αιτήσεις που πλέον μετά τη νέα τροπολογία γίνονται άνευ αντικειμένου, αφού ο νόμος που ψηφίζεται υπερισχύει της δικαστικής απόφασης.

Η αγωνία της κυβέρνησης για την τύχη των εργαζομένων φάνηκε λοιπόν και μέσα στην επιδημία πως δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αγωνία για την εξυπηρέτηση εργοδοτών τύπου Mc Arthur Glen.
Η επίθεση στην κυριακάτικη αργία αφορά όλους τους εργαζόμενους: Ξηλώνει στην πράξη ένα από τα βασικότερα εργασιακά δικαιώματα, μία από τις πρώτες εργατικές κατακτήσεις που αποτέλεσαν εργατική

νομοθεσία στην Ελλάδα στις αρχές του περασμένου αιώνα. Αποτελεί ένα βασικό τμήμα της πολιτικής που θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε «άλογα κούρσας» και να τους ξεζουμίσει.

 

Διαβάστε επίσης