Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Δεκεμβρίου η ετήσια πανελλαδική Σύσκεψη της Πορείας, της νεολαίας του Μ-Λ ΚΚΕ. Η Σύσκεψη ξεκίνησε εκλέγοντας 3μελές προεδρείο, το οποίο συντόνισε τις διαδικασίες της πρώτης ημέρας. Την κεντρική εισήγηση πραγματοποίησε εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της Πορείας ο σ. Δημήτρης Κοντοφάκας.
Η εισήγηση ανέλυσε όλα τα βασικά πολιτικά ζητήματα της περιόδου, από την πανδημία και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση την αξιοποίησε για να προωθήσει την αντιλαϊκή της πολιτική μέχρι την επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και από τις συμφωνίες της κυβέρνησης με τους Γάλλους και Αμερικάνους ιμπεριαλιστές μέχρι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε η αγωνιστική στάση και κατεύθυνση που προώθησε όλο το προηγούμενο διάστημα η Πορεία, σε αντιπαράθεση με τη γραμμή του «θα λογαριαστούμε μετά» την πανδημία και των «συμβολικών κινητοποιήσεων» που πρόβαλαν κατά τη διάρκεια των απαγορεύσεων και των lockdown μια σειρά δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά, από δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς μέχρι και το ΚΚΕ.
Στη συζήτηση που ακολούθησε πραγματοποιήθηκαν δεκάδες τοποθετήσεις που εμπλούτισαν την εισήγηση με εικόνες συντρόφων από χώρους δουλειάς και δραστηριότητας. Βασικό στοιχείο των τοποθετήσεων ήταν η συμφωνία στις βασικές κατευθύνσεις της οργάνωσης. Ταυτόχρονα, αναπτύχθηκε και ένας γόνιμος προβληματισμός γύρω από τα οργανωτικά ζητήματα και βασικά γύρω από το άπλωμα της επιρροής της οργάνωσης καθώς και της οργανωτικής της ανάπτυξης. Σε αυτήν την κατεύθυνση τονίστηκε η θετική δουλειά που έχει γίνει στον μαθητικό και τον φοιτητικό τομέα, καθώς και στον τομέα των νέων εργαζόμενων. Υπογραμμίστηκε ταυτόχρονα η αναγκαιότητα να υπάρξει ακόμα πιο συστηματική δουλειά των συντρόφων στους χώρους δουλειάς τους και καλύτερη σύνδεση με τον κόσμο που αντικειμενικά υπάρχει γύρω μας. Στην κατεύθυνση αυτή τονίστηκε η ανάγκη να αξιοποιηθούν ακόμα περισσότερο τα έντυπα της οργάνωσης, το περιοδικό Πορεία, και η φοιτητική και η μαθητική εφημερίδα.
Σημαντικό κομμάτι της συζήτησης επίσης αποτέλεσε η δουλειά που έχει πραγματοποιήσει η οργάνωση στους τρεις πολιτιστικούς της χώρους, το Σήμα στην Αθήνα, την Πυξίδα στη Θεσσαλονίκη και τη Σφήνα στα Γιάννενα με τις εκατοντάδες εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτούς και με τους χιλιάδες συντρόφους, συναγωνιστές και φίλους που έχουν δώσει το παρόν όλα αυτά τα χρόνια. Αναγνωρίστηκε επίσης η πολύ θετική δουλειά που γίνεται και στο καθιερωμένο πια Camping της Πορείας, όπου μέσα σε αυτά τα χρόνια διεξαγωγής του οι συμμετοχές σε αυτό έχουν υπερδιπλασιαστεί.
Στην ουσία, η Σύσκεψη κατέγραψε τα θετικά βήματα που έχει πραγματοποιήσει τα δύο τελευταία χρόνια η Πορεία (θυμίζουμε ότι πέρυσι, λόγω των απαγορεύσεων για την πανδημία, δεν πραγματοποιήθηκε η Σύσκεψη της νεολαίας), και μάλιστα μέσα σε μια δύσκολη περίοδο στην οποία καταγράφηκε απότομη όξυνση πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων σε μια περίοδο στην οποία πολλές άλλες δυνάμεις νεολαίας πρακτικώς αυτό-αναιρέθηκαν και αυτό-καταργήθηκαν κάτω από τα δικά τους συνθήματα «θα λογαριαστούμε μετά» και «δεν είναι τώρα η ώρα για απόδοση ευθυνών», προσφέροντας το καλύτερο άλλοθι στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική. Τα θετικά άλλωστε βήματα της οργάνωσης αποτυπώθηκαν και στον αριθμό των συντρόφων και φίλων που συμμετείχαν στις διαδικασίες της σύσκεψης, ο οποίος ήταν ο υψηλότερος από όλες τις προηγούμενες συσκέψεις που έχει πραγματοποιήσει η οργάνωση.
Οι διαδικασίες της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με τις αρχαιρεσίες και την ανάδειξη του νέου Κεντρικού Συμβουλίου. Το ανώτερο όργανο της νεολαίας επιφορτίζεται με το καθήκον να καθοδηγήσει τη δουλειά της οργάνωσης της νεολαίας στην ακόμη πιο δύσκολη περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας.
Η δεύτερη ημέρα της Σύσκεψης ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά στους φοιτητές, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στις σοβαρότατες εξελίξεις που αφορούν στον μαζικό χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του φοιτητικού κινήματος. Η επίθεση της κυβέρνησης στο δημόσιο πανεπιστήμιο, το χτύπημα των φοιτητικών συλλόγων και των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των φοιτητών, η πανεπιστημιακή αστυνομία, η πρακτική κατάργηση των φοιτητικών εκλογών και η υπόσκαψη όλων των φοιτητικών συλλογικών διαδικασιών, οι ευθύνες των γνωστών παρατάξεων, η ανάγκη ενότητας των φοιτητών στη βάση των κοινών τους προβλημάτων και οι θέσεις της Φοιτητικής Πορείας, αποτέλεσαν σημαντικά κομμάτια της συζήτησης που αναπτύχθηκε.
Με το βλέμμα στραμμένο ήδη στην επόμενη ημέρα, θεωρούμε πως η Σύσκεψη της νεολαίας αποτέλεσε ασφαλώς ένα σταθερό βήμα στην αγωνιστική κατεύθυνση την οποία από την πρώτη στιγμή και με όλες της τις δυνάμεις θέλει να υπηρετεί η Πορεία.