Ψηφοδέλτια σταύρωνα...( σχετικά με την προεκλογική συνεδρίαση του Δ.Σ. του σ.φ. Φιλοσοφικής)

Κατηγορία: 

Αποτελεί συνήθη πρακτική όλων των πολιτικών δυνάμεων στις φοιτητικές εκλογές να κατεβάζουν ψηφοδέλτια με πάρα πολλούς υποψηφίους, πολλές φορές ακόμη και με περισσότερους απ'ό,τι οι ψήφοι που παίρνουν! Έτσι τα ψηφοδέλτια (ιδιαίτερα των μεγαλύτερων παρατάξεων) στις φοιτητικές εκλογές μοιάζουν μάλλον με τηλεφωνικούς καταλόγους παρά με εκλογικά ψηφοδέλτια πολιτικών δυνάμεων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως στις περσινές εκλογές στη σχολή μας ΔΑΠ και ΠΚΣ πήραν 614 και 509 ψήφους αντίστοιχα με 250 υποψήφιους έκαστη, η ΕΑΑΚ 330 ψήφους με πάνω από 180 ονόματα στο ψηφοδέλτιό της, ενώ η ΠΑΣΠ με 68 υποψήφιους πήρε μόλις 67 (!) ψήφους.

Αν σκεφτεί κανείς πως οι έδρες του ΔΣ του συλλόγου μας είναι 11, αμέσως αντιλαμβάνεται πως το όριο των 250 υποψηφίων στη σχολή μας είναι ένα νούμερο εξωπραγματικό και εντελώς αυθαίρετο. Επομένως για ποιο λόγο πρέπει να υπάρχουν τόσα ονόματα στα ψηφοδέλτια των παρατάξεων; Όταν θέσαμε αυτή την ερώτηση στην προεκλογική συνεδρίαση του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου την Τετάρτη 6 Μαΐου, λάβαμε τις εξής απαντήσεις, τις οποίες και παραθέτουμε με σειρά «πρωτοτυπίας»:

ΔΑΠ: «Αφού θεωρείτε πως πρέπει να μειωθούν οι υποψήφιοι, τότε ας καταργήσουμε το όριο των 250 και ας βάλει ο καθένας όσους θέλει στο ψηφοδέλτιό του, ακόμη κι αν είναι 400 και 500 ονόματα». Με αυτήν την ομολογουμένως σουρεαλιστική απάντηση η ΔΑΠ ξέφυγε διά της πλαγίας οδού. Όπως λέει κι ο σοφός λαός μας, «άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη».

ΠΚΣ: «Εμείς δε θέλουμε να αλλάξει ο αριθμός των υποψηφίων γιατί πάντα το όριο στις εκλογές του συλλόγου μας ήταν αυτό». Δηλαδή δεν πειράζει αν κάνουμε λάθος μέχρι τώρα, απ'τη στιγμή που έχουμε συνηθίσει έτσι δεν πρέπει να αλλάξουμε τις ...συνήθειές μας! Αυτή ήταν η εντελώς (α)πολιτική απάντηση των φοιτητών του ΚΚΕ!

ΕΑΑΚ: «Για εμάς, στις φοιτητικές εκλογές δεν πρέπει να ψηφίζονται καθόλου ονόματα, αλλά μόνο πολιτικές απόψεις και θεωρούμε πως πρέπει τα ΔΣ να είναι απρόσωπα και να μην υπάρχει αντιπροσώπευση». Για την ΕΑΑΚ μάλλον ο διάλογος στα Διοικητικά Συμβούλια πρέπει να γίνεται όχι ανάμεσα σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά ανάμεσα σε απόψεις! Και αν το ΔΣ πρέπει να πάρει κάποια απόφαση, μην ανησυχείτε, θα υπογράψει η ...άποψη!

Για μας είναι ξεκάθαρο πως η λογική πίσω από την τοποθέτηση εξαιρετικά πολλών ονομάτων στα ψηφοδέλτια των παρατάξεων είναι μια λογική εντελώς ξένη προς τις πραγματικά συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται είναι ακριβώς για να «δεσμεύονται» οι ψήφοι των φοιτητών μέσα από την τοποθέτησή του ονόματός τους στο ψηφοδέλτιο της μιας ή της άλλης παράταξης, καθώς και για να φαίνονται τα διάφορα ψηφοδέλτια φαντεζί, ελκυστικά και εντυπωσιακά, μέσα από μια γελοία διαδικασία επίδειξης δύναμης. Η πρακτική αυτή αποτελεί έναν άθλιο μηχανισμό εκβιασμού και εξαγοράς της ψήφου των φοιτητών, μια ακόμη πρακτική που αμαυρώνει και εκφυλίζει τις φοιτητικές εκλογές. Και αν μας φαίνεται απολύτως λογικό η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ να ακολουθούν αυτή την πρακτική για να εκβιάζουν την ψήφο πολλών συναδέλφων μας, μας φαίνεται ακατανόητο πως όλες ανεξαιρέτως οι δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά (ΠΚΣ,ΕΑΑΚ,ΑΡΕΝ) ανέχονται και φτάνουν στο σημείο ακόμη και να υπερασπίζονται αυτήν την τόσο εκλογοθηρική και εντυπωσιοθηρική λογική, που βρίσκεται έξω από κάθε αριστερή ηθική. Και επειδή σαν Πορεία θεωρούμε πως η αριστερά εκτός από τα λόγια της, κρίνεται και στα έργα της, καλούμε όλους τους φοιτητές να αποδοκιμάσουν αυτές τις πρακτικές που εκφυλίζουν τη διαδικασία των φοιτητικών εκλογών, καθώς και τις δυνάμεις που τις υπερασπίζονται.

Στις 13 Μάη στηρίζουμε-ψηφίζουμε Πορεία!

Διαβάστε επίσης