Περί τους 85.000 φοιτητές και σπουδαστές προσήλθαν στις κάλπες της 13ης Μαΐου, με μικρή μείωση στον αριθμό εκείνων που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η απουσία της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ (τα ανώτερα όργανα συντονισμού των φοιτητών και των σπουδαστών πανελλαδικά, σήμερα κανονικά φαντάσματα, ήταν άλλοτε επιφορτισμένα και με την ανακοίνωση τελικών αποτελεσμάτων εκλογών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αντίστοιχα), όσο και σκόπιμη επιλογή όλων των γνωστών παρατάξεων να εκδίδουν ευνοϊκά για τον εαυτό τους αποτελέσματα, δεν επιτρέπουν στη μεγάλη μάζα φοιτητών και σπουδαστών να έχουν συγκεκριμένη εικόνα για την έκβαση των εκλογών σε όλες τις σχολές, σε όλη την επικράτεια. Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από την καταγεγραμμένη προσέλευση, το βέβαιο είναι ότι το γενικό κλίμα μέσα στο οποίο διενεργήθηκαν οι εκλογές υπήρξε σχετικώς υποτονικό, βασικά για δύο λόγους: πρώτον, η έλλειψη εκπαιδευτικών κινητοποιήσεων και το χαμηλό πολιτικό και συνδικαλιστικό φοιτητικό βαρόμετρο των τελευταίων τουλάχιστον μηνών, και δεύτερον, η αδρανοποίηση ενός κομματιού του φοιτητικού κόσμου ο οποίος (όπως και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, άλλωστε) απλώς περιμένει καρτερικά την κυβέρνηση της «αριστεράς» να τηρήσει προεκλογικές δεσμεύσεις και να λύσει τα προβλήματα των πανεπιστημίων (τα οποία προβλήματα, κατά τα άλλα, επιδεινώνονται, και μάλιστα δραματικά).
Η ΔΑΠ αναδεικνύεται για πολλοστή συνεχή (29η) φορά, νικήτρια των εκλογών. Η «μεγαλύτερη φοιτητική οικογένεια της Ευρώπης» όπως αυτό-αποκαλείται, συνόδεψε τη νίκη της με καταγγελίες για έκτροπα και τραυματίες σε πολλές πόλεις της χώρας, αναμασώντας και αναπαράγοντας -με φοιτητικό λόγο- όλες τις γνωστές αιτιάσεις της αντιπολιτευόμενης ΝΔ και του Σαμαρά προς την κυβέρνηση, για κατάληψη της χώρας από αντιεξουσιαστές, για αναρχία και χάος που γενικεύεται, για κράτος που καταρρέει, για τη σταθερή ανάγκη παρουσίας σεκιουριτάδων στις σχολές και αστυνομίας-ΜΑΤ έξω από αυτές, όσο και της εξάλειψης κάθε μνήμης πανεπιστημιακού ασύλου, κλπ.
Ας σημειωθεί ότι η -δεύτερη στις εκλογές- ΠΚΣ, η πρώτη παράταξη που ζήτησε ...προ μηνών φοιτητικές εκλογές στις 13 Μαΐου (και με τις γνωστές συνδιαλλαγές κάτω από το τραπέζι ή με τη βοήθεια της τύχης, το πέτυχε), γενική άρχοντας όλων των εκλογολαγνικών και καλποκεντρικών διαδικασιών, επίσης αξιοποίησε ορισμένα κρούσματα τυχοδιωκτικής, μηδενιστικής δράσης από τους γνωστούς αγνώστους, αυτοαποκαλούμενους «αντιεξουσιαστές», μόνο και μόνο για να πουλήσει «αριστερή» προστασία στους φοιτητές, και να πλειοδοτήσει στην επιβολή τάξης, από τα αριστερά αυτή τη φορά.
Άλλοτε βασικός αντίπαλος της ΔΑΠ, και πρώην κραταιά (συγ)κυβερνητική παράταξη, η ΠΑΣΠ σήμερα παρακολουθεί τη γενική κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας ωστόσο και δεσμεύοντας ένα άξιο μνείας ποσοστό (πχ, περί το 18,5% στα ΤΕΙ) μάλλον «παραδοσιακών» ψηφοφόρων, ένα ποσοστό που απλά πιστοποιεί το χαμηλότατο πολιτικό κριτήριο και επίπεδο που βασιλεύει σε πολλές σχολές. Η ΠΑΣΠ αναδεικνύεται έτσι σε υπολογίσιμη δύναμη, τη στιγμή που θα όφειλε να είχε εξαλειφθεί (μαζί με τη ΔΑΠ) από προσώπου γης, τόσο για τις πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ, όσο και για τη δική της παρουσία στα φοιτητικά πράγματα (ή την προκλητική απουσία της) σε περίοδο μάλιστα μεγάλων προβλημάτων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Χωρίς σημαντικές εκλογικές μεταβολές παραμένει η ΕΑΑΚ. Αν και συνεργάστηκε σε πολλές περιπτώσεις με τη ΑΡΕΝ σε όλη την περίοδο του ακαδημαϊκού έτους, στις φοιτητικές κάλπες προτίμησε να κατέλθει ξεχωριστά. Όμως οι «συγγενικές» εξαγγελίες της ΕΑΑΚ με την ΑΡΕΝ, θυμίζοντας τα συγγενικά μεταβατικά προγράμματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούν φαινόμενο συγκοινωνούντων δοχείων, σε όφελος του δεύτερου. Η ΑΡΕΝ φαίνεται ότι πετυχαίνει μικρή αύξηση της επιρροής της αποσπώντας ψήφους κυρίως από την ΠΑΣΠ, ενδεχομένως και από την ΕΑΑΚ.
Η ΑΡΕΝ θεωρείται μία εκ των νικητών των φετινών εκλογών, καθότι σημείωσε άνοδο σε σχέση με πέρυσι. Η ΑΡΕΝ προσπαθεί να εξαργυρώσει βασικά τις ...υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στο κομμάτι της τριτοβάθμιας παροχολογίας ήταν γαλαντόμος προεκλογικά, όσο και φειδωλός μετεκλογικά. Το χειρότερο είναι ότι η ΑΡΕΝ πολύ εύκολα ξεχνάει τις αριστερές αναφορές της, διαμορφώνει το στυλ της «κυβερνητικής παράταξης», και αρχίζει να μιμείται συμπεριφορές της ΔΑΠ ή της ΠΑΣΠ, όπου της το επιτρέπουν οι αριθμητικοί συσχετισμοί.
Φοιτητική Πορεία
Με εργαλεία της δουλειάς μας, το καινούριο τεύχος του περιοδικού Πορεία, στο οποίο αποτυπώνονται και πολλές από τις εκπαιδευτικές και γενικότερες πολιτικές θέσεις μας πάνω στα προβλήματα της συγκυρίας, τις νέες αφίσες (η μία εκ των οποίων, ειδικά εκλογική) που τυπώσαμε, τις προκηρύξεις για την ταυτότητά μας, αλλά και την τοποθέτησή μας στα τρέχοντα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η Πορεία συμμετείχε με αγωνιστικό παλμό και ζωντάνια στη μάχη των εκλογών της 13ης Μαΐου, αντιμετωπίζοντας τις φοιτητικές κάλπες ως πολιτικό γεγονός, μακριά από την εκλογολαγνεία που έχουν να επιδείξουν πολλές άλλες παρατάξεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η Πορεία κατέβασε ψηφοδέλτιο σε τέσσερεις σχολές της Αθήνας, αθροίζοντας 92 ψήφους.
Συγκεκριμένα, στην Οδοντιατρική έλαβε 10 ψήφους, στο Πάντειο συγκέντρωσε 33 ψήφους, στη Φιλοσοφική 37 ψήφους, και στο Φυσικό 12 ψήφους.
Με το βλέμμα στραμμένο στις φοιτητικές όσο και ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές μάχες της επόμενης ημέρας, η Φοιτητική Πορεία θα αξιοποιήσει τα θετικά αποτελέσματα που είχε στις φοιτητικές εκλογές, για να συνεχίσει τον αγώνα της, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, για φοιτητικό κίνημα αφυπνισμένο, οργανωμένο, αγωνιστικά συνειδητοποιημένο και προσανατολισμένο.
Οδοντιατρική
ψήφισαν 422
έγκυρα 401
ΔΑΠ 197
ΡΑΤ-ΕΑΑΚ 126
ΜΑΣ 35
Αγ. Κινήσεις 12
Πορεία 10
λευκά 21
άκυρα 21
Με μία περίπου ...γιγαντοαφίσα (Α0) τίμησε η ΡΑΤ-ΕΑΑΚ την Πορεία, καταγγέλοντάς την πρακτικά για την απόφασή της να ...κατέβει στις εκλογές. Εκτιμώντας και υπολογίζοντας τις ψήφους μία προς μία, το εκλογικό μέτρο και τις πολυπόθητες γι' αυτούς έδρες, μακριά και πέρα από κάθε αριστερή ηθική, η ΕΑΑΚ της Οδοντιατρικής κατήγγειλε την Πορεία Οδοντιατρικής, διότι η βασική υποψήφιά της, με την απόκτηση του πτυχίου της, δεν θα μπορεί να είναι συνεπής στις συνδικαλιστικές της υποχρεώσεις προς τη σχολή. «Τι θα συμβεί, για να χουμε καλό ερώτημα, αν η Πορεία πάρει έδρα;» διερωτάται ανερυθρίαστα η «ριζοσπαστική» παράταξη. Η ΡΑΤ-ΕΑΑΚ επιπλέον, σαν άλλη Διαμαντοπούλου, κατήγγειλε την ΑΡΕΝ και μία (παρολίγον) υποψήφιά της, η οποία βρίσκεται στο 8ο έτος σπουδών.
Η Πορεία περιορίστηκε στο να συντάξει μια λιτή ανακοίνωση-απάντηση στους «απουσιολόγους» της ΕΑΑΚ. Όσοι φοιτητές δεν διαγράφηκαν από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, όσοι γλίτωσαν από τα ν+2, και τα αρχικά σχέδια ατομικών συνεντεύξεων του Μπαλτά και του ΣΥΡΙΖΑ, κινδυνεύουν σήμερα να περάσουν έλεγχο πιστοποίησης από την ...ΕΑΑΚ!
Πάντειο
ψήφισαν 3460
έγκυρα 3402
ΔΑΠ 2054
ΠΚΣ 449
ΠΑΣΠ 424
ΑΡΕΝ 210
ΕΑΑΚ/ΑΡΔΙΝ 197
Πορεία 33
Αγων. Κινήσεις 24
Δεν έλειψαν και φέτος από το Πάντειο η αλλοίωση και στο τέλος η νόθευση της βούλησης των φοιτητών!
Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με την έπαρση και την αυταρχικότητα που αντλεί από την εκλογική ισχύ της, συμμετείχε- διηύθυνε την αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων (πρωτοστατούντος στις καλπονοθευτικές διαδικασίες του Σάκη Ιωαννίδη, προέδρου της ΟΝΝΕΔ)! Τα λευκά γίνονταν ..άκυρα, τα καταφανώς άκυρα γίνονταν ψήφοι της ΔΑΠ (με ορισμένο προκαταβολικά στόχο της ΔΑΠ, να πετύχει το 60% των ψήφων της σχολής), και όλα αυτά κάτω από το κράτος των απειλών σε όποιον διαφωνούσε με τις συγκεκριμένες πρακτικές! Και ενώ θα περίμενε κανείς οι δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά και μάλιστα, ορισμένες, στην κομμουνιστική Αριστερά, να προασπίσουν, με κατηγορηματικό τρόπο την ετυμηγορία των φοιτητών του Παντείου, αυτές κατά κανόνα ποιούσαν την νήσσαν! Η ΠΚΣ έδωσε για ακόμα μια φορά την μάχη αποκλειστικά για τις δικές της ψήφους, αδιαφορώντας για την νοθεία και την τραμπούκικη συμπεριφορά των μελών της ΔΑΠ απέναντι σε άλλα μέλη του φοιτητικού συλλόγου. Εμφανώς «πεπειραμένες» συναγωνίστριες του ΚΚΕ σφύριζαν αδιάφορα ή και επέβαλλαν με το έτσι θέλω αφαίρεση ψήφων από άλλες φοιτητικές παρατάξεις. Σε παρόμοια κατεύθυνση τα μέλη της ΕΑΑΚ, παρά τις δημαγωγικές εξαγγελίες τους περί υπεράσπισης της δημοκρατικότητας των φοιτητικών εκλογών κόντρα στις αυθαιρεσίες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (μάλιστα διοργάνωσαν και ...εκδήλωση με το αντίστοιχο θέμα) δεν έδειχναν να υλοποιούν αυτά που πριν από μερικές μέρες διακήρυσσαν στους φοιτητές του Παντείου! Οι φοιτητές που πρόσκεινται στην Πορεία, παρότι δεν απειλήθηκαν έντονα, φέτος, από τις νοθείες της ΔΑΠ, τήρησαν με απόλυτο τρόπο τον εκλογικό κανονισμό, αλλά και την ουσία της διαδικασίας. Στήριξαν και υπεράσπισαν με κατηγορηματικό τρόπο το δικαίωμα των φοιτητών να εκφράζονται όπως θέλουν και η έκφρασή τους να καταλήγει στους καταλόγους των εκλογικών αποτελεσμάτων. Οι φοιτητές του Παντείου, παρά τον αρνητικότατο συσχετισμό (αυτοδύναμη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους για αλλαγές ουσίας στο Πάντειο, ενάντια στις μεθοδεύσεις των κυρίαρχων παρατάξεων.
Φιλοσοφική
ψήφισαν 1831
έγκυρα 1788
ΔΑΠ 652
ΠΚΣ 582
ΕΑΑΚ 257
ΑΡΕΝ 154
ΠΑΣΠ 69
Πορεία 37
Αγων. Κινήσεις 20
λευκά 17
άκυρα 43
Άλλοτε ήταν η ΔΑΠ που έσκιζε πανό της Πορείας (στον 5ο, μάλιστα, όροφο της Σχολής) διότι, τάχα, ο συγκεκριμένος χώρος «ανήκε» στην γαλάζια παράταξη! Φέτος, τα σκήπτρα πήρε η καινούρια κυβερνητική παράταξη, η ΑΡΕΝ: βασικά με την επιχειρηματολογία των αριθμητικών συσχετισμών της, και με το δίκιο της πυγμής της, απαίτησε να μεταφερθεί το τραπεζάκι της Πορείας μακριά από χώρο που, τάχα «είναι κατοχυρωμένος στην ΑΡΕΝ». Βέβαια, στον ίδιο αυτόν χώρο βρισκόμασταν και πέρυσι, μοιράζοντας τις προκηρύξεις μας, χωρίς να ανακύψει κάποιο ζήτημα ...ιδιοκτησίας του χώρου, μέσα στο δημόσιο, κατά τα άλλα, κτήριο. Αλλά, τότε, η ΑΡΕΝ ήταν ακόμη ...αντιπολίτευση.
Φυσικό
ψήφισαν 456
έγκυρα 451
ΠΚΣ 193
ΕΑΑΚ 145
Αγων. Κινήσεις 33
ΑΡΕΝ 30
ΔΑΠ 13
Πορεία 12
ΠΑΣΠ 10
λευκά 11
άκυρα 5
Αξιοποιώντας επεισόδια μικρής έκτασης που σημειώθηκαν τέσσερεις ή πέντε φορές την ημέρα των εκλογών, το ΜΑΣ ανέθεσε στον εαυτό του τον ρόλο του «προστάτη» της σχολής από ομάδες κουκουλοφόρους που εκτόξευαν πέτρες προς την είσοδο του κτηρίου, σπάζοντας τζάμια και τρομοκρατώντας τους φοιτητές που έκαναν το λάθος να θελήσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Το ΜΑΣ-ΚΝΕ, μετά το πέρας κάθε εκλογικής διαδικασίας (δηλαδή, αφού ολοκληρώθηκε το κομμάτι που το ενδιέφερε περισσότερο), και αφού είχε κλειδώσει τους φοιτητές για δύο ώρες εντός της σχολής για να τους προστατεύσει από πιθανή επίθεση αναρχικών, οργάνωσε σχέδιο διαφυγής με δεκάδες ροπαλοφόρους Κνίτες να εγγυώνται την ομαλή έξοδο όλων των φοιτητών από το κτήριο του Παιδαγωγικού, στο οποίο ψήφιζαν πολλές άλλες σχολές και τμήματα. «Τώρα θα πρέπει να ακολουθήσετε το σχέδιο του Κόμματος, αν θέλετε να σωθείτε» έλεγαν με καμάρι οι νέοι «κομμουνιστές» του ΜΑΣ και της ΚΝΕ. Περιττό είναι να αναφερθεί ότι καθ' όλη την έξοδο των φοιτητών από το Παιδαγωγικό, δεν φάνηκε πουθενά κάποιος αντιεξουσιαστής, ούτε για δείγμα. Η ΚΝΕ, είτε είχε τρέψει σε φυγή τον ταξικό αντίπαλο, είτε είχε γιγαντώσει τον κίνδυνο, για να πουλήσει στη συνέχεια προστασία και να κάνει επίδειξη μαχητικότητας (σε άδειους δρόμους).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο τμήμα, αύξηση σε απόλυτους αριθμούς παρουσίασαν μόνο οι Αγωνιστικές Κινήσεις και η Πορεία.