Η κεντρική πολιτική εκδήλωση της Πορείας και του Σήματος για τον μήνα Μάιο είναι αφιερωμένη στον Μάη του ’36 και στο καπνεργατικό κίνημα. Η βραδιά (13/5, 19:00) εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων μνήμης και τιμής (οι οποίες θα πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους) για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ. Το μουσικό σχήμα της Πορείας θα συνοδεύσει την εκδήλωση με τραγούδια από τον «Επιτάφιο» του Θεοδωράκη.
Το ελληνικό καπνεργατικό κίνημα, έχει τις ρίζες του στις αρχές του 20ου αιώνα. Μεγάλες απεργίες ξεσπούν συχνά με αντικείμενο το μεροκάματο και τις βάρβαρες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Οι απεργίες αντιμετωπίζονται με την ωμή βία. Συχνά καταστέλλονται από τις δυνάμεις του στρατού. Οι καπνεργάτες, είτε δολοφονούνται εν ψυχρώ από τα όργανα του κράτους, είτε φυλακίζονται και εξορίζονται για χρόνια, στις προμεταξικές φυλακές και εξορίες.
Το Μάη του 1936, στα καπνομάγαζα της Θεσσαλονίκης ξεσπάει μια μεγαλειώδης απεργία που βρίσκει την υποστήριξη πολλών κλάδων εργαζομένων από όλη την Ελλάδα. Οι προσπάθειες απεργοσπασίας του κράτους και των βιομηχάνων, αποτυγχάνουν. Ο εργαζόμενος λαός της πόλης συμπαραστέκεται στους απεργούς. Το κράτος απαντάει με τη χωροφυλακή, το στρατό και το ναυτικό. Από τις 9 έως και τις 11 Μάη, ογκώδεις διαδηλώσεις εργατών και λαού πολυβολούνται. 12 νεκροί, ανάμεσά τους και ο ηρωικός Τάσος Τούσης, πάνω από 300 τραυματίες και τελικά εκατοντάδες συλλήψεις. Η απεργία πνίγεται στο αίμα.
Ο Μάης του 1936 και τα συγκλονιστικά γεγονότα ηρωισμού, αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας της εργατιάς και του λαού, αφήνουν ανεξίτηλο το σημάδι τους στο συνδικαλιστικό αλλά και κομμουνιστικό κίνημα της πατρίδας μας. Χρόνια αργότερα, ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, θα γράψει τον συγκλονιστικό «ΕΠΙΤΑΦΙΟ», σαν φόρο τιμής στους νεκρούς του Μάη. Η μελοποίηση του Επιταφίου από τον Μίκη Θεοδωράκη, θα δώσει εμβληματικά τραγούδια, που θα γίνουν σημαία του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας.