Τι είναι το ΚΜΠΔ;
Ελάχιστα σωματεία είχαν πάρει χαμπάρι γι’ αυτό μέχρι και λίγες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την εγγραφή τους σε αυτό.
Το λεγόμενο «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικά Δικαιούχων» φιλοδοξεί να γίνει ένα ψηφιακό εργαλείο ελέγχου της οικονομικής διοίκησης και δραστηριότητας κάθε «εταιρικής οντότητας», κάθε «νομικού προσώπου», κάθε «νομικής οντότητας», αλλά και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως «σύλλογοι, σωματεία, ιδρύματα, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις κ.ά.». Ο έλεγχος επιτυγχάνεται (άγνωστο πώς) όταν οι πρόεδροι, γραμματείς και ταμίες των κάθε λογής οντοτήτων ή οι διαχειριστές αυτών, καταθέσουν τα προσωπικά στοιχεία τους στο σχετικό μητρώο μέσα από ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα στο taxisnet. Αυτό θα πει, ψηφιακή διακυβέρνηση!
Η μαφία και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Όταν, λίγους μόλις μήνες πριν, διαλυόταν οριστικά το συνέδριο της ΟΙΥΕ (της μεγαλύτερης ομοσπονδίας στη χώρα για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα) και στη συνέχεια διαλυόταν οριστικά και το συνέδριο της ΓΣΕΕ (στην επετειακή συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή της) οι ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και οι περί τον ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσαν σε δημόσιες καταγγελίες σε βάρος του ΠΑΜΕ, τα στελέχη του οποίου ονόμαζαν «κομματική μαφία» (κάποτε μάλιστα και «σταλινική μαφία»), ενώ το ίδιο το ΠΑΜΕ είχε ρίξει πρώτο το γάντι, ονομάζοντας «συνδικαλιστική μαφία» τόσο την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όσο και τους «νόθους» και «εργοδοτικούς» κεντρικούς συνδικαλιστές της πλειοψηφίας στην ΟΙΥΕ.
Στο πρωτογενές αυτό πλεόνασμα μαφιόζων, μια χαρά ήρθε και έκατσε νομικώς το ΚΜΠΔ για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε να το ψηφίσει ενσωματώνοντας σχετική ευρωπαϊκή οδηγία προκειμένου για την «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ -άλλο που δεν ήθελε- έρχεται να το υλοποιήσει.
Μπορεί οι μετριοπαθείς συνδικαλιστές και νομικοί ερμηνευτές να σημειώνουν ότι η νομοθετική ρύθμιση (τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκής οδηγίας όσο και σε επίπεδο κυβερνητικής εφαρμογής) στόχευε και στοχεύει πρωτίστως ύποπτες ΜΚΟ και σκοτεινές επιχειρήσεις στο χώρο του αθλητισμού. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι τσουβαλιάζονται μέσα στο ΚΜΠΔ, λίγο πολύ, όλες οι συλλογικότητες και όλες οι οντότητες που …έχουν ΑΦΜ. Εξαιρούνται, προς το παρόν, οι Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων! Να ενταχθούν στο ΚΜΠΔ οφείλουν όλες οι επιχειρήσεις, μα και όλα τα πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, όλα τα κόμματα, όλοι οι εκλογικοί συνδυασμοί (και σε τοπικό επίπεδο), ακόμη και οι …πολιτιστικοί και εξωραϊστικοί σύλλογοι, αν έχουν κάνει το λάθος και έχουν ιδρυθεί σύννομα, εκδίδοντας ΑΦΜ.
Ένα εξαίρετο χτύπημα (από την πλευρά της αστικής τάξης) Ι
Ο (οικονομικός) έλεγχος των σωματείων, με το ερώτημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως συκοφάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος, και μάλιστα από την …ιμπεριαλιστική ΕΕ, έναν από τους πρώτους διεθνώς -όχι χρηματοδότες της τρομοκρατίας, αλλά- καθεαυτό τρομοκράτες σε βάρος των λαών όλης της γης. Μόνη της η Γερμανία έχει δύο παγκόσμιους πολέμους στο ενεργητικό της! Μπράβο στα τσακάλια της ευρωπαϊκής ένωσης και στους ντόπιους μεταφραστές των εντολών από τις Βρυξέλλες, τους ξετρύπωσαν τους τρομοκράτες, οι οποίοι κρύβονταν μέσα στα σωματεία!
Λίγοι θα μπορούσαν να προσφέρουν τόσο καλές υπηρεσίες στη συκοφάντηση του συνδικαλισμού και των εργαζομένων, με μικρή συμβολή λάσπης στην υπόθεση αυτή εγχωρίως να διεκδικούν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΜΕ. Αξίζει να σημειωθεί και το εξής: όλες οι «μεγάλες» αυτές παρατάξεις έκαναν κυριολεκτικά γαργάρα το συκοφαντικό χτύπημα του ΚΜΠΔ και, μέχρι και την τελευταία στιγμή, αντί να βγάλουν έστω μισή καταγγελία, περιορίστηκαν αποκλειστικά σε αυτό που γνωρίζουν να κάνουν καλά, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις και με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, προκειμένου να δοθεί παράταση χρόνου στα σωματεία. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, αναμένοντας θετικές εξελίξεις από τις παρασκηνιακές ενέργειές τους, οι παρατάξεις αυτές εμπόδισαν με κάθε τρόπο την έκδοση καταγγελτικών κειμένων.
Ένα εξαίρετο χτύπημα (από την πλευρά της αστικής τάξης) ΙΙ
Οι διάφορες «οντότητες» στο επίπεδο του συνδικαλισμού συνειδητοποίησαν πρακτικώς στις 15 Οκτωβρίου 2019 ότι το ΚΜΠΔ αφορά και αυτές, έπειτα από σχετική εγκύκλιο της ΓΣΕΕ. Η προθεσμία ειδικά για τα σωματεία (αλλά και τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα) έληγε την …1η Νοεμβρίου 2019. Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες «πήραν μπρος», με τα πολλά, στις 18 Οκτωβρίου, και ενημέρωσαν με mail όλα τα συνδικάτα και σωματεία-μέλη τους.
Τυχόν παράβαση των προθεσμιών ένταξης στο ΚΜΠΔ από τους προέδρους, γραμματείς και ταμίες των σωματείων ή τους ορισμένους διαχειριστές αυτών, τιμωρείται αρχικώς με μπλοκάρισμα φορολογικής ενημερότητας, και στη συνέχεια με πρόστιμο 10.000 ευρώ σε καθέναν ξεχωριστά εξ αυτών, δηλαδή ισοδυναμεί με κανονικό τρομοκρατικό χτύπημα προς τους εκπροσώπους των σωματείων από εκείνους που, υποτίθεται, θέλουν να …πατάξουν την τρομοκρατία. Ας σημειωθεί ότι, σε επόμενη φάση, αν κάποιος ταμίας ή γραμματέας δεν συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις και, μολονότι έχει προειδοποιηθεί, δεν δεχτεί το αυτοφακέλωμά του, κινδυνεύει να δεχτεί διπλάσιο πρόστιμο: φτάσαμε τα 20.000 ευρώ! («Η μη συμμόρφωση συνεπάγεται τη δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού έκδοσης φορολογικής ενημερότητας των υπόχρεων νομικών προσώπων και οντοτήτων. Περαιτέρω, σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης τήρησης ειδικού μητρώου και εγγραφής στο Κεντρικό Μητρώο, με απόφαση της Αρχής επιβάλλεται σε βάρος των υπόχρεων νομικών προσώπων και οντοτήτων πρόστιμο δέκα χιλιάδων ευρώ και τίθεται προθεσμία για τη συμμόρφωσή τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ή υποτροπής, το πρόστιμο διπλασιάζεται»).
Με απλά μαθηματικά, αν κάποιο προεδρείο σωματείου επιμείνει στην άρνησή του να υποβάλει τα στοιχεία του, τσιμπάει πρόστιμο 60.000 ευρώ, το οποίο επωμίζονται τα φυσικά πρόσωπα του προέδρου, γραμματέα και ταμία. Χρειάζεται άραγε εδώ να προστεθεί ότι η μεγάλη πλειονότητα των σωματείων δεν έχει δεκάρα τσακιστή στα ταμεία του, σε μια περίοδο ευρύτερης οικονομικής ύφεσης, αλλά και συνδικαλιστικής άμπωτης;
Ένα εξαίρετο χτύπημα (από την πλευρά της αστικής τάξης) ΙΙI
Οι βουτηγμένοι σε παλαιά, νεότερα (και μελλούμενα, ακόμη άγνωστα) σκάνδαλα βρήκαν λοιπόν τρόπο να πατάξουν το οργανωμένο έγκλημα, αναζητώντας το μέσα στα πρωτοβάθμια σωματεία και στα συνδικάτα. Η υπόθεση του ΚΜΠΔ είναι ένα ακόμη κλασικό παράδειγμα αντικοινωνικής νομικής ρύθμισης, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ «κόβει» και η ΝΔ «ράβει». Ο ένας νομοθετεί και στρώνει το έδαφος, ο άλλος υλοποιεί και δρέπει τους καρπούς.
Σε ό,τι αφορά στα σωματεία, η νομοθετική τρομοκρατία και συκοφάντηση, που ασκείται σε βάρος τους μέσω του ΚΜΠΔ, έρχεται ως τέλειο συμπλήρωμα στα αντεργατικά και αντισυνδικαλιστικά νομοθετήματα (άλλα ψηφισμένα και άλλα δρομολογημένα) που αφορούν στην απεργία: Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ότι για να μπορέσουν τα σωματεία τοπικού χαρακτήρα να αποφασίσουν απεργία, πλέον χρειάζονται απόφαση Γενικής Συνέλευσης (δεν μπορούν να κηρύξουν πλέον με απόφαση του διοικητικού τους συμβουλίου). Η ΝΔ ήδη έκανε νόμο τη «δυνατότητα» των σωματείων να επιτρέπουν στα μέλη τους να ψηφίζουν «ψηφιακά» (και εδώ, άγνωστο πώς) για να αποφασίσουν απεργία, με τη γαλάζια παράταξη να ελπίζει ότι σύντομα θα μετατρέψει τη «δυνατότητα» σε «υποχρέωση».
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, το ΚΜΠΔ είναι ένα εξαίρετο μάθημα για το πώς μπορούν στην πραγματικότητα να συνεργάζονται τα κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, και ενώ προσπαθούν να πείσουν ότι έχουν χαώδεις διαφορές μεταξύ τους. Από την ενότητα αυτή της αστικής τάξης, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν να διδαχθούν πολλά.