Πριμ στην... εργοδοτική αυθαιρεσία με προκλητικές μειώσεις προστίμων

vroutsis

Με νέα απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, η οποία καθορίζει εκ νέου τα πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, η κυβέρνηση προχωρεί σε μια ακόμα παροχή προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, μειώνοντας τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται όταν αυτές παραβαίνουν την εργατική νομοθεσία.

Τα "δώρα" Βρούτση προς τον ΣΕΒ, πολυεθνικές, τράπεζες και επιχειρήσεις - ιδιαίτερα αυτές που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων- αφορούν μειώσεις προστίμων σε περισσότερες από 140 παραβάσεις!

Ανάμεσα σε αυτές η αδήλωτη υπερωρία, η  υπερεργασία, η μη χορήγηση κανονικής άδειας, η μη χορήγηση άδειας μητρότητας και άλλα πολλά που κάνουν ακόμα πιο δυσχερή τη θέση των εργαζομένων.

Η νέα κυβερνητική «λογική»  ικανοποίησε αίτημα που είχαν υποβάλει ο ΣΕΒ, οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις στο εμπόριο, να μην υπάρχει αναλογικότητα στα πρόστιμα, με βάση το μέγεθος της επιχείρησης.

-Η αδήλωτη υπερωρία, πλέον θα τιμωρείται με 1000 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ στο παρελθόν το πρόστιμο ανερχόταν σε 3000 ευρώ σε επιχειρήσεις άνω το 50 εργαζομένων και 15.000 ευρώ σε αυτές που απασχολούσαν περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

-Το πρόστιμο για υπερεργασία (9η ώρα εργασίας) περιορίζεται στα 400 ευρώ ανά εργαζόμενο.

-Για τη στέρηση άδειας μητρότητας, το πρόστιμο μειώνεται στα 4.000 ευρώ από 7.500 έως 15.000 ευρώ.

- Το πρόστιμο για τη μη χορήγηση της κανονικής άδειας σε εργαζόμενο μειώνεται σε 900 ευρώ για κάθε εργαζόμενο, ενώ προηγούμενα ήταν 1.000 -2.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.

Το τι κέρδος θα έχει η  μεγαλεργοδοσία απ’ αυτή τη μείωση των προστίμων μπορεί να το διαπιστώσει κανείς και από  την περίπτωση των προστίμων άνω των 2 εκατ. ευρώ που είχαν επιβληθεί το 2017 από τον ΣΕΠΕ στην Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα Πειραιώς μετά από ελέγχους.

Ταυτόχρονα, με άλλη απόφαση του υπουργού Εργασίας αυξάνονται κατά 60% οι «νόμιμες» υπερωρίες που μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις. Τα όρια των λεγόμενων «νομίμων» υπερωριών, που καθορίζονται κάθε εξάμηνο, με απόφαση του υπουργού αυξάνονται από 30 σε 48!

Γίνεται κατανοητό ότι η κυβέρνηση δίνει το ελεύθερο στους εργοδότες για μεγαλύτερες αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζομένων. Φυσικά και αυτό αποτελεί απλώς τη συνέχεια μιας πολιτικής που χαρίζει απλόχερα στις μεγάλες επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες φοροαπαλλαγές και τους "κλείνει το μάτι" στις απολύσεις, στην υπερεργασία και στις υπερωρίες, με τον ΣΕΠΕ να μην επιτελεί κανέναν ουσιαστικό ρόλο.

Η εργοδοτική ασυδοσία και οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες ενάντια στους εργαζόμενους έχουν πλέον και μια νέα υπουργική υπογραφή!

Διαβάστε επίσης