Η έκδοση του πρώτου τεύχους της «Αναγέννησης» τον Οκτώβρη του 1964 αποτελεί μια τομή για το κομμουνιστικό, αριστερό, λαϊκό κίνημα της πατρίδας μας. Πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική στιγμή, όπου σε παγκόσμιο επίπεδο διεξαγόταν από το ΚΚ Κίνας με επικεφαλής τον Μάο Τσετούνγκ και το ΚΚ Αλβανίας με επικεφαλής τον Εμβέρ Χότζα και από άλλα κομμουνιστικά κόμματα που έμεναν πιστά στον μαρξισμό - λενινισμό,ένας μεγάλος αντιρεβιζιονιστικός αγώνας ενάντια στη γραμμή αναθεώρησης των μαρξιστικών - λενινιστικών αρχών που έφερε το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1956 και οδήγησε το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα σε μια μεγάλη διάσπαση. Σε μια χρονική στιγμή όπου, 8 χρόνια μετά την πραξικοπηματική «6η ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ», που ανέτρεψε τη νόμιμη καθοδήγηση του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ν. Ζαχαριάδη και επέβαλε τη γενική ρεβιζιονιστική γραμμή του ΚΚΣΕ και στο ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα, είχε προχωρήσει η διάβρωση του επαναστατικού χαρακτήρα του ΚΚΕ και η μεταμόρφωσή του σε ένα οππορτουνιστικό - ρεφορμιστικό κόμμα.
Η «Αναγέννηση» σήκωσε αποφασιστικά τη σημαία της καταγγελίας του διεθνούς και ελληνικού ρεβιζιονισμού και, ταυτόχρονα, πρόβαλε μια συγκροτημένη ιδεολογική και πολιτική γραμμή για το λαϊκό κίνημα της χώρας συνεπή προς τις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού. Αποτέλεσε την ανοικτή και πιο ολοκληρωμένη έκφραση των αντιρεβιζιονιστικών αντιστάσεων που εκδηλώθηκαν μετά το 1956, με τις εξεγέρσεις κομμουνιστών της πολιτικής προσφυγιάς κατά της χρουστσωφικής επέμβασης στα εσωτερικά του ΚΚΕ, με τους ιδεολογικούς αγώνες στο στρατόπεδο πολιτικών εξορίστων του Αη Στράτη, με τη δημιουργία των «Ιστορικών Εκδόσεων» το 1963, με τη συγκρότηση της Μαρξιστικής - Λενινιστικής Οργάνωσης των Πολιτικών προσφύγων στις ανατολικές χώρες το 1964. Υπήρξε καρπός της γενναίας ιστορικής πρωτοβουλίας που ανέλαβε μια μικρή ομάδα αγωνιστών - κομμουνιστών, προερχόμενη από τα ηρωικά σπλάχνα του επαναστατικού ΚΚΕ, με στόχο να υπερασπίσει τον μαρξισμό - λενινισμό, τις αγωνιστικές παραδόσεις του κομμουνιστικού και λαϊκού κινήματος της πατρίδας μας και να συμβάλει -όπως το σηματοδοτεί και ο τίτλος του περιοδικού- στην αναγέννηση του κομμουνιστικού και λαϊκού κινήματος που είχε μπει κάτω από την κυριαρχία του ρεβιζιονισμού στο ΚΚΕ σε μια πορεία εκφυλισμού.
Μισό αιώνα μετά από αυτή την πρωτοβουλία, όταν πλέον οι ολέθριες συνέπειες της γραμμής του ρεβιζιονισμού -η παλινόρθωση του καπιταλισμού στις άλλοτε σοσιαλιστικές χώρες και το μεγάλο πισωγύρισμα του κομμουνιστικού και λαϊκού κινήματος- είναι καταφανείς, έχει μεγάλη σημασία να αναδείξουμε την αξία της και να εκτιμήσουμε την ιστορική συνεισφορά της.
Η «Αναγέννηση», που κυκλοφόρησε από το 1964 έως το 1967, έθεσε τα ιδεολογικά - πολιτικά και οργανωτικά θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε τα επόμενα χρόνια το μαρξιστικό - λενινιστικό κίνημα, που συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας τη μεγάλη προσπάθεια και τους αγώνες για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος. Μέσα από τις σελίδες της, αλλά και μέσα από βιβλία που εκδόθηκαν από τον πυρήνα των κομμουνιστών που την συγκρότησαν, και στη συνέχεια μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» που πρωτοεκδόθηκε το 1967, λίγο πριν τη φασιστική δικτατορία, καθώς και μέσα από άλλα έντυπα και εκδόσεις που ακολούθησαν, παρουσιάστηκαν οι ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις των μαρξιστών - λενινιστών της χώρας μας για την εσωτερική και παγκόσμια πραγματικότητα, ασκήθηκε μια συστηματική ιδεολογική και πολιτική κριτική στη γραμμή του ρεβιζιονισμού, δόθηκε στους αγωνιστές του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος η δυνατότητα να γνωρίσουν αντιρεβιζιονιστικά κείμενα, άρθρα και ντοκουμέντα της αντιπαράθεσης που διεξαγόταν στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, η πληροφόρηση για την εμφάνιση και την ανάπτυξη της δράσης μαρξιστικών - λενινιστικών κομμάτων σε διάφορες χώρες, για γεγονότα και πτυχές των αντιρεβιζιονιστικών αντιστάσεων που ελάμβαναν χώρα στις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος της Ελλάδας και πνίγονταν από τη διορισμένη ρεβιζιονιστική ηγεσία του ΚΚΕ. Όλα αυτά συμπληρώνονταν με τοποθετήσεις και μια συστηματική αρθρογραφία για τις πολιτικές εξελίξεις και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, για επίκαιρα εσωτερικά και διεθνή θέματα, για τα προβλήματα της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας και το συνδικαλιστικό κίνημά τους.
Ο γενικός προσανατολισμός που χάραξε η «Αναγέννηση», οι συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και οι απαντήσεις στα ζητήματα της πάλης του εργατικού και λαϊκού κινήματος που εκπορεύονταν από αυτόν αποτέλεσαν ένα πολύτιμο εφόδιο στους συνεπείς αγωνιστές του αριστερού κινήματος που μάχονταν στις γραμμές του ανιιμπεριαλιστικού κινήματος, του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, του φοιτητικού κινήματος. Πάνω σ' αυτήν τη βάση προωθήθηκε η συσπείρωση των δυνάμεων του μαρξιστικού - λενινιστικού κινήματος, κτίστηκε η οργάνωσή τους, επεκτάθηκε η παρουσία τους στους εργατικούς, φοιτητικούς και συνοικιακούς χώρους σ' όλη την Ελλάδα, με τη συγκρότηση και αντίστοιχων συνδικαλιστικών παρατάξεων συνεπούς αριστερού αγωνιστικού προσανατολισμού, αναπτύχθηκε χωρίς διακοπή η δράση τους προδικτατορικά, στη διάρκεια της φασιστικής δικτατορίας και στη μεταπολίτευση.
Στα χρόνια που πέρασαν η γενική ιδεολογική και πολιτική κατεύθυνση που πρόβαλλε η «Αναγέννηση», οι θέσεις και η δράση του μαρξιστικού - λενινιστικού κινήματος χτυπήθηκαν και διώχθηκαν όχι μόνο από τις δυνάμεις της αντίδρασης και το κυρίαρχο αστικό πολιτικό σύστημα. Βρέθηκαν και εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με την αποσιώπηση, τη διαστρέβλωση και τη συκοφάντηση, με τα όπλα που χρησιμοποίησαν και οι δυνάμεις του ρεβιζιονισμού ενάντιά τους. Είναι γνωστό πως με τους χαρακτηρισμούς του «αριστερισμού», του «αριστεροχουντισμού» κ.ά., με την πρακτορολογία και την προβοκατορολογία τα κόμματα του ρεβιζιονισμού επεδίωξαν να στήσουν μια υγειονομική ζώνη, προκειμένου να εμποδίσουν την επαφή των μελών και των οπαδών τους με τις ιδέες και τις θέσεις του μαρξιστικού - λενινιστικού κινήματος. Έτσι διαμορφώθηκαν προκαταλήψεις και υψώθηκαν τείχη απέναντι στο μαρξιστικό - λενινιστικό κίνημα. Έτσι εξηγείται, διαπιστωμένα πλέον από τους τόσους ανθρώπους που έφυγαν από τις γραμμές των ρεβιζιονιστικών κομμάτων τα τελευταία χρόνια, η μεγάλη άγνοια πολλών αριστερών αγωνιστών όχι μόνο για το τι έλεγε η «Αναγέννηση», αλλά ακόμα και για το περιεχόμενο της μεγάλης αντιρεβιζιονιστικής αντιπαράθεσης που συγκλόνισε το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα τη δεκαετία του 1960. Το ότι όλα τούτα παραμένουν, με ευθύνη του ρεβιζιονισμού, άγνωστος τόπος για χιλιάδες αγωνιστές της Αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος, είναι μια σοβαρή δυσκολία για να κατανοήσει όλος αυτός ο κόσμος την πραγματική αιτία της αρνητικής τροπής και της δυσάρεστης εξέλιξης που πήραν τα πράγματα στο άλλοτε ισχυρό κομμουνιστικό κίνημα. Το να πάψει να είναι άγνωστος τόπος είναι ένας παράγοντας για να μη γίνει θύμα των «ερμηνειών» που θέλουν να διαγράψουν το γιγαντιαίο έργο του κομμουνιστικού κινήματος και να θάψουν τις κομμουνιστικές ιδέες, και ακόμη μια κρίσιμη προϋπόθεση γνώσης για να ανοίξει ο δρόμος της ανασύνταξης του κομμουνιστικού, του αριστερού, του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
Ένας τρόπος, λοιπόν, να τιμήσουμε τα 50 χρόνια από τη δημόσια εμφάνιση του μαρξιστικού - λενινιστικού κινήματος με την έκδοση του περιοδικού «Αναγέννηση», είναι να συμβάλουμε να καλυφθεί αυτό το κενό. Να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους σημερινούς αγωνιστές του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος να μάθουν τι έγραφε η «Αναγέννηση», το περιεχόμενο των ντοκουμέντων και των άρθρων του εγχώριου και του διεθνούς μαρξιστικού - λενινιστικού κινήματος που πρόβαλλε. Να τους δώσουμε τη δυνατότητα να διαβάσουν και να έχουν στη διάθεσή τους τα βασικά κείμενα ιδεολογικών και πολιτικών θέσεων του μαρξιστικού - λενινιστικού κινήματος, ντοκουμέντα της δράσης του, μαρξιστικά - λενινιστικά έργα που είχαν κυκλοφορήσει σε βιβλία από τις «Ιστορικές Εκδόσεις», καθώς και άλλα σημαντικά υλικά, με δεδομένο ότι τα περισσότερα από αυτά σήμερα είναι δυσεύρετα και δεν κυκλοφορούν. Να επιτύχουμε ο ιδεολογικός και πολιτικός πλούτος που περιέχεται στην «Αναγέννηση» και στις μαρξιστικές - λενινιστικές εκδόσεις, η πολύτιμη ιδεολογικοπολιτική παρακαταθήκη του αντιρεβιζιονιστικού αγώνα να γίνει κτήμα των σημερινών αγωνιστών του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος και εργαλείο που θα τους ενισχύσει στη σύγχρονη πάλη που δίνουν.
Γι' αυτό το σκοπό το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθεί
ψηφιακή βιβλιοθήκη στο διαδίκτυο, όπου θα αναρτηθούν για ελεύθερη ανάγνωση και απόκτηση τα τεύχη του περιοδικού «Αναγέννηση», βιβλία των «Ιστορικών Εκδόσεων», άρθρα και ντοκουμέντα του μαρξιστικού - λενινιστικού κινήματος.
Μια προσπάθεια που αποσκοπεί όχι απλά στην ιστορική προβολή των θέσεων της «Αναγέννησης» και του μαρξιστικού - λενινιστικού κινήματος, αλλά κυρίως στη διάδοση του ουσιαστικού περιεχομένου τους που μπορεί να γονιμοποιήσει την υπόθεση της αναγέννησης του κομμουνιστικού κινήματος στις σύγχρονες συνθήκες, την υπόθεση που διακήρυξε η «Αναγέννηση» με την έκδοσή της και παραμένει και σήμερα εξαιρετικά επίκαιρη με τη μεγάλη αναγκαιότητά της να υπογραμμίζεται και από όλη τη φρίκη της ανεργίας, της φτώχειας και της δυστυχίας που έχει φέρει, με ιδιαίτερη ένταση στη χώρα μας, η παρατεταμένη οικονομική κρίση του καπιταλισμού.
Δημοσιεύτηκε: 03/06/14 - 00:00
Κατηγορία: