Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Γενάρη η ετήσια Πανελλαδική Σύσκεψη της Πορείας, με τη συμμετοχή αρκετών συντρόφων, συναγωνιστών και φίλων από πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως την Αθήνα, τα Γιάννενα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και αλλού. Φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι, μαθητές, συναντήθηκαν και αντάλλαξαν σκέψεις και προβληματισμούς για την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, τις διεθνείς εξελίξεις, την κατάσταση στις σχολές, τα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους, μα πάνω απ’ όλα συζήτησαν σε συναγωνιστικό και συντροφικό κλίμα πώς θα καταφέρει η Πορεία να αναπτύξει καλύτερα τη δουλειά της, να συνδεθεί με περισσότερους νεολαίους, να διαδώσει πλατύτερα την αγωνιστική της γραμμή. Ιδιαίτερα από την άποψη αυτή, από το γεγονός δηλαδή ότι συζητήθηκαν με ώριμο και ουσιαστικό τρόπο πλευρές του κρίσιμου ζητήματος της οργανωτικής πολιτικής, ζήτημα που και το κόμμα μας, το Μ-Λ ΚΚΕ, έχει θέσει υψηλά στην ατζέντα εν όψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Κόμματος στις 22-24 Απρίλη, η φετινή Σύσκεψη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της Πορείας.
Οι εργασίες της Σύσκεψης ξεκίνησαν το πρωί με την ανάδειξη του προεδρείου (Φ. Μανδελενάκη, Μ. Σουλιώτη, Γ. Ράπτης), το οποίο ενημέρωσε για το πρόγραμμα της ημέρας και συντόνισε όλη τη διαδικασία. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο σύντροφος Δ. Κοντοφάκας, ο οποίος και ανέπτυξε εισηγητικά τις θέσεις και τις κατευθύνσεις της Πορείας πάνω σε μια σειρά θεμάτων και ζητημάτων που αφορούν την πολιτική συγκυρία σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, την κατάσταση της ελληνικής νεολαίας, τους τρόπους με τους οποίους η Πορεία αναπτύσσει τη δράση της και συστηματοποιεί την παρέμβασή της, τους άμεσους και πιο μακρόπνοους στόχους που θέτει.
Πιο συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στο νέο πολιτικό σκηνικό και στο πώς αυτό διαμορφώνεται μετά την «πρώτη φορά αριστερή» διακυβέρνηση και την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε βασική λύση για τον ιμπεριαλισμό και την ολιγαρχία, καθώς επίσης και στα αναγκαία συμπεράσματα που πρέπει να βγουν για τον διαβρωτικό ρόλο που παίζει ο ρεφορμισμός και η «κυβερνώσα αριστερά», όπως ακριβώς φάνηκε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ· οι αριστερές δημαγωγίες για την κατάργηση των μνημονίων και της ξένης εποπτείας αντικαταστάθηκαν από τη νέα αντιλαϊκή επίθεση και το τρίτο μνημόνιο. Ακόμα, παρουσιάστηκαν οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στην όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Συρία και αλλού, τα καραβάνια των εκατοντάδων χιλιάδων κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών. Τονίστηκαν οι ιδιαίτερες διαστάσεις του προσφυγικού προβλήματος στη χώρα μας. Στη συνέχεια καταγράφηκαν προβλήματα της νεολαίας, όπως εκείνα της μετανάστευσης, της ανεργίας και της ανασφάλιστης και επισφαλούς εργασίας, του χτυπήματος των μορφωτικών της δικαιωμάτων. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην αναφορά στο κίνημα της νεολαίας, το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα, ενώ αναπτύχθηκε η αγωνιστική κατεύθυνση της Πορείας σε αντιπαράθεση τόσο με τις συντηρητικές και αντιδραστικές δυνάμεις, όσο και με εκείνες που αναφέρονται στην αριστερά, οδηγώντας από άλλο δρόμο το κίνημα της νεολαίας στην απογοήτευση και τον μαρασμό. Σημειώθηκε με έμφαση η σημασία της οργανωτικής πολιτικής, με συγκεκριμένες αναφορές στη μέχρι τώρα δουλειά της Πορείας, και με κυριότερες πλευρές της την παρέμβαση στους μαζικούς χώρους, τις σχολές, τα σχολεία και τα σωματεία, τον ιδεολογικό και πολιτικό εξοπλισμό των μελών της, καθώς και το κάμπινγκ, αλλά και τον νέο χώρο που φιλοδοξεί η νεολαία μας να φτιάξει. Επισημάνθηκε ο κρίσιμος ρόλος της εφαρμογής μιας σωστής οργανωτικής πολιτικής για τη σύνδεση της Πορείας με πλατύτερα στρώματα μαθητών, φοιτητών και νέων εργαζομένων.
Αμέσως μετά την εισήγηση ακολούθησε ένας ζωντανός και ουσιαστικός διάλογος μέσα σε συντροφική και συναγωνιστική ατμόσφαιρα, με πολλές τοποθετήσεις, παρεμβάσεις και προβληματισμούς φίλων και συναγωνιστών. Τη συζήτηση απασχόλησαν πλήθος θεμάτων, από ζητήματα μαθητικού, φοιτητικού και εργασιακού συνδικαλισμού, μέχρι ζητήματα ιδεολογικά και πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά. Μεταφέρθηκαν εικόνες από μαζικούς χώρους, από χώρους δουλειάς και σπουδών, ενώ πλούσιος διάλογος αναπτύχθηκε γύρω από την παρέμβαση της Πορείας στη νεολαία, με κεντρικό άξονα τη βελτίωση πλευρών της δουλειάς της και τη μεγαλύτερη ανάπτυξή της. Από το Πολιτικό Γραφείο του Μ-Λ ΚΚΕ τη Σύσκεψη παρακολούθησε και χαιρέτησε ο σύντροφος Θ. Τσιριγώτης.
Αποτελεί κοινή διαπίστωση πως η φετινή Σύσκεψη αποτέλεσε ένα ώριμο σώμα της Πορείας, στο οποίο πιστοποιήθηκαν τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει μπροστά. Δεν λείπουν τα λάθη, οι αδυναμίες και οι παραλείψεις, που πρέπει να διορθωθούν και να ξεπεραστούν. Εκτιμούμε ωστόσο πως, απ’ όλες τις απόψεις, ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες και ουσιαστικές Συσκέψεις Νεολαίας, εξοπλίζοντας τόσο τα μέλη, όσο και τους φίλους της Πορείας ιδεολογικά και πολιτικά, καλλιεργώντας το πνεύμα της μαχητικής αισιοδοξίας και της αγωνιστικής σιγουριάς μπροστά στις μάχες που έρχονται.
Η επιτυχία, βέβαια, της Σύσκεψης θα κριθεί πρώτα και κύρια στον βαθμό που θα μπορέσουν τα μέλη και οι φίλοι της Πορείας να αφομοιώσουν την αγωνιστική γραμμή της, να τη μεταφέρουν στους μαζικούς χώρους, να τη διαδώσουν όσο πιο πλατιά γίνεται, να φτάσει να γίνει κτήμα ευρύτερων στρωμάτων νεολαίας, μαθητικής, σπουδάζουσας και εργαζόμενης. Όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε στην κατακλείδα της εισήγησης: «Θετική συμβολή στη σύσκεψή μας θα έχει η μεταφορά εικόνων και εμπειριών από τη ζωντανή δραστηριότητα και επαφή μας με το κοινωνικό και πολιτικό μας περιβάλλον, από τις δυνατότητες και τις δυσκολίες που καταγράφονται, από τις ανάγκες και τις αδυναμίες που εντοπίζουμε, έτσι ώστε καλύτερα να εξοπλιστούμε και ενεργητικότερα να παρέμβουμε, για την πιο πλατιά σύνδεσή μας με νέους φίλους και συναγωνιστές για την προώθηση των μεγάλων σκοπών της λαϊκής υπόθεσης και του σοσιαλισμού, που η οργάνωσή μας υπηρετεί». Μέσα στο έδαφος της καθημερινής πάλης για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του λαού και της νεολαίας, στη σύνδεσή μας με τον κόσμο και στο μπόλιασμα των απόψεών μας είναι που θα φανεί ο πραγματικός βαθμός επιτυχίας της φετινής Σύσκεψης. Η Κομματική Συνδιάσκεψη του Απρίλη αποτελεί και την καλύτερη αφορμή για το πλατύτερο ξάνοιγμά μας στους χώρους δουλειάς και σπουδών, στις συζητήσεις μας με φίλους και συναγωνιστές.