Ενιαίο μέτωπο μνημονιακής επέλασης

Διανύουμε την τελική φάση των εκλογών που αποφάσισε ο Α. Τσίπρας μετά την κατάρρευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η συρρικνωμένη προεκλογική κυριαρχείται από ένα κλίμα ανούσιας, τεχνητής οξύτητας των δυο κομμάτων που ανταγωνίζονται για την πρώτη θέση, αλλά και των μικρότερων που θα κληθούν να συγκυβερνήσουν.

Το μόνο που έχουν να επιδείξουν, όλοι αυτοί, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΟΤΑΜΙ, το ΠΑΣΟΚ, οι ΑΝΕΛ, για να συγκαλύψουν την πραγματική και ουσιαστική ταύτισή τους στην επερχόμενη κλιμάκωση της μνημονιακής επέλασης, είναι η κενολογία, οι κοκορομαχίες, οι φτηνές προσωπικές επιθέσεις, η ρηχή φλυαρία. Μια επιχείρηση πλαστής αντιπαράθεσης, μια απόπειρα τεχνητής πόλωσης για να εγκλωβίσουν -εκλογικά- ένα λαό που τους έχει απαξιώσει στους εξελισσόμενους αντιδραστικούς σχεδιασμούς τους.
O, μέχρι πρότινος, αντιμνημονιακός -υποτίθεται- ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί -απεγνωσμένα- να αμβλύνει και να σκιάσει το γεγονός της ταπεινωτικής υποταγής του στην ιμπεριαλιστική ισχύ και της ψήφισης ενός θηριώδους μνημονίου, του τρίτου μνημονίου. Γι αυτή την εκτρωματική συμφωνία, μάλιστα, που βάζει στο λαό νέα θηλιά 83 δις, ο Α. Τσίπρας έχει το θράσος να δηλώνει περήφανος, και σε μια πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας τη χαρακτηρίζει «καλή συμφωνία» και «χρηματοδοτική ανάσα»! Δηλώνει μάλιστα ότι θα την τηρήσει και θα την υπηρετήσει σε όποια θέση και αν βρεθεί μετά τις εκλογές, είτε του πρωθυπουργού, είτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πιο αποκαλυπτικός ο –δις κυβερνήσας και πλέον έμπειρος στις ρεφορμιστικές προσαρμογές- Γ. Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, δήλωσε: «Και με τη δική μας ευθύνη, ως αντιπολίτευση παλιότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε συμβάλει και εμείς στο να δαιμονοποιηθεί το μνημόνιο ως λέξη. Το μνημόνιο είναι ένας τύπος συμφωνίας. Άρα τυπικά αυτό που έχουμε είναι ένα νέο μνημόνιο, αλλά ως περιεχόμενο αν το δούμε έχει μεγάλες διαφορές»! Τα σχόλια περιττεύουν.

Όλοι τους ανήκουν στο «παλιό»

Η κραυγαλέα προσχώρηση του Α. Τσίπρα στο μνημονιακό στρατόπεδο και η ολοκληρωτική κατάρρευση της έντονης αντιμνημονιακής ρητορείας του, που χάρη σε αυτήν εκτοξεύτηκε στην πρωθυπουργία, έχουν ψαλιδίσει την εμβέλεια της δημαγωγίας του. Η επώδυνη διάψευση των λαϊκών προσδοκιών έχει επιφέρει απογοήτευση, βαθύτατη δυσπιστία κα μεγάλο ρήγμα στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα πλατιά λαϊκά στρώματα που τον στήριξαν.
Τώρα, ο Α. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνουν τα επίχειρα των αντιλαϊκών επιλογών τους. Διάσπαση, αποσάθρωση, διαφοροποιήσεις, αποστράτευση, βαθιά και οξύτατη κομματική κρίση. Όπως όλοι οι προκάτοχοί τους που ψήφισαν και υπηρέτησαν τα μνημόνια.
Τα θλιβερά προπαγανδιστικά ψελλίσματά τους για το «παλιό» και το «νέο» στέκουν μετέωρα, αδύναμα να διαχειριστούν τη μνημονιακή μετάλλαξή τους, να δώσουν διέξοδο στην ολόπλευρη κρίση ταυτότητας που αντιμετωπίζουν, να συντηρήσουν τις αυταπάτες και να δημιουργήσουν λαϊκή συσπείρωση.
Ο Α. Τσίπρας δημαγωγεί ξιφουλκώντας ενάντια στο «παλιό» και τον κύριο εκφραστή του τη ΝΔ. Υψώνει τους τόνους λέγοντας πως «Δε θα αφήσουμε το παλιό, που ο λαός μας το έδιωξε από τη πόρτα το περασμένο Γενάρη, να επιστρέψει τώρα από το παράθυρο». Το δρόμο, όμως, στο «παλιό» τον άνοιξε -διάπλατα- ο ίδιος με την ουσιαστική του προσχώρηση σε αυτό.
Με το να προβάλλει, ο ίδιος, το τρίτο μνημόνιο ως τον αναγκαίο μονόδρομο, δικαιώνοντας, έτσι, την πολιτική του συμβιβασμού και της υποταγής στους δανειστές και, κατ’ επέκταση, όλο το πλέγμα της υποτέλειας στους ισχυρούς. Με τον εξωραϊσμό των ευρωπαίων και αμερικανών ιμπεριαλιστών και της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και τη νομιμοποίηση της ένταξης και παραμονής της χώρας μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Με την υπονόμευση της πραγματικής ριζοσπαστικοποίησης του λαού και τη μαζική απογοήτευση και αποστράτευση αγωνιστών της Αριστεράς που πίστεψαν σε αυτόν. Με το να προσφέρει, με όλα αυτά, την ευκαιρία, στους αντιδραστικούς κύκλους της χώρας, να επιχειρούν τη δυσφήμιση και την αμαύρωση του οράματος, της ιδεολογίας και την πολιτικής της Αριστεράς. Με το να εμφανίζεται, τέλος, όλο το μνημονιόδουλο πολιτικό προσωπικό δικαιωμένο, επιχαίροντας για τις δραματικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου. Η δε ΝΔ, επτά -μόλις- μήνες μετά την ήττα της, στις προηγούμενες εκλογές, να εμφανίζεται σαν ισχυρός διεκδικητής της κυβερνητικής εξουσίας.

Το πρόγραμμα είναι δοσμένο

Τώρα, όλοι τους, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ, είναι -στην πραγματικότητα- μαζί και έχουν συγκροτήσει ένα κοινό αντιδραστικό μέτωπο που στέκεται, εχθρικά, απέναντι στο λαό. Όλοι τους είναι συνένοχοι στην επιβολή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων που βυθίζουν το λαό μας στη φτώχια, την εξαθλίωση και την ανεργία, καταλύουν κάθε έννοια δημοκρατίας και εθνικής ανεξαρτησίας, χαλκεύουν νέα πιο βαριά δεσμά εξάρτησης, νεοαποικιακού οικονομικού και πολιτικού ελέγχου της χώρας.
Όλοι τους, αμέσως μετά τις εκλογές, θα επιχειρήσουν, από κοινού, τη νέα αντιλαϊκή επέλαση, την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Είναι έτοιμοι να συνεργαστούν και να συγκυβερνήσουν, παρά τα προεκλογικά πυροτεχνήματα και τις αναγκαίες -για την πολιτική τους επιβίωση- διαφοροποιήσεις.
«Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα γίνει συμφωνία με τη μισή Ελλάδα» δηλώνουν -κυνικά- εκπρόσωποι της Κομισιόν. Το μήνυμα-εντολή είναι σαφές. Σχηματισμός κυβέρνησης ισχυρής, με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, δηλαδή συμμετοχή σε αυτήν, αν όχι όλων, των περισσότερων πολιτικών κομμάτων που έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από το τρίτο μνημόνιο.
Σε κάθε περίπτωση, όποια και αν είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, το πρόγραμμά της είναι δοσμένο. Είναι το τρίτο μνημόνιο. Τελεία και παύλα. Οι δανειστές και η ελληνική ολιγαρχία δεν τους επιτρέπουν παρεκκλίσεις από τις ανειλημμένες δεσμεύσεις, παλιές και νέες. Όλοι τους, εξ άλλου, έχουν βάλει την υπογραφή τους κάτω από το τρίτο μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος απ’ όλους. Όλοι τους έχουν δεσμευτεί ότι θα το εφαρμόσουν πλήρως. Τα λεγόμενα ισοδύναμα ή αντισταθμιστικά μέτρα, τα παράλληλα προγράμματα και οι μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν -τάχα- ανακούφιση στο λαό είναι τα νέα, προεκλογικά ψέματά τους και μόνο.

Χρεοκόπησαν τα μυθεύματα και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

Με την επιβολή του τρίτου μνημονίου δε χρεοκόπησε η Αριστερά και η αριστερή πολιτική, δε χρεοκόπησε ο «άλλος δρόμος», όπως περιχαρείς κομπάζουν οι αντιλαϊκές δυνάμεις. Πολύ περισσότερο, δε δικαιώθηκε η δεξιά πολιτική και τα κόμματα ενεργούμενα των δανειστών που την υπηρετούν. Χρεοκόπησαν τα ρεφορμιστικά μυθεύματα που καλλιεργούσε, συστηματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ. Χρεοκόπησε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα που τον πλαισιώνει υπερθεμάτισαν στη στρατηγική της ελληνικής ολιγαρχίας για ένταξη στην ΕΕ και την ευρωζώνη, αποδέχθηκαν -πλήρως- το δόγμα της «ανήκομεν εις την Δύσιν». Αυτό δεν είναι αριστερή πολιτική.
Δε διαπραγματεύτηκαν σκληρά, όπως ισχυρίζονται, αλλά υποκλίθηκαν και υποτάχτηκαν, τελικά, στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της χώρας μας από ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, σε αυτούς που επέβαλαν τα μνημόνια της λεηλασίας του λαού μας και της υποδούλωσης της χώρας μας. Ο ισχυρισμός τους πως οι ιμπεριαλιστές δανειστές είναι εταίροι και ισότιμοι συνομιλητές και οι αερολογίες περί αλληλεγγύης σε μια «Ευρώπη που αλλάζει», δεν είναι πλάνη και αυταπάτη, αλλά συνειδητή επιχείρηση εξαπάτησης του λαού. Και αυτό δεν είναι Αριστερά.
Η ΕΕ δεν είναι το «κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι», αλλά ένα αντιδραστικό οικοδόμημα όπου τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη –και πρώτη απ’ όλους η Γερμανία- επιβάλλουν, με αδυσώπητο τρόπο, τα συμφέροντά τους.
Η Αριστερά δεν υπογράφει μνημόνια, δεν αλυσοδένει -πιο σφικτά- το λαό και τη χώρα με τα δεσμά της εξάρτησης και της υποτέλειας. Δε λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα και τα εργατικά δικαιώματα. Δε διαχειρίζεται τα συμφέροντα των ισχυρών, ντόπιων και ξένων. Παλεύει -αποκλειστικά- για τα συμφέροντα του λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι, λοιπόν, Αριστερά!

Διαβάστε επίσης