ΕΡΓΑΣ: Όχι στη "νέα κανονικότητα" κυβέρνησης-ολιγαρχίας που τσακίζει δικαιώματα δεκαετιών των εργαζομένων στον επισιτισμό & τον τουρισμό!

Κατηγορία: 

Συνάδελφοι εργαζόμενοι-ες στα επισιτιστικά-τουριστικά-ξενοδοχειακά επαγγέλματα,

Την ίδια στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού βρίσκονται αντιμέτωποι με την αγωνία της απόλυσης και τον φόβο της ανεργίας, την ίδια στιγμή που μισθοί και μεροκάματα πέφτουν παρακάτω κι από το 20% με πρόσχημα την πανδημία του κορωνοϊού, η κυβέρνηση της ΝΔ διοργανώνει φιέστες για την «επανεκκίνηση» του τουρισμού, σκορπώντας δεξιά και αριστερά μεγάλα λόγια και ψεύτικες ελπίδες. Η «ατμομηχανή της οικονομίας», η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, μπροστά στην επερχόμενη κρίση φάνηκε πως δεν είναι παρά φτερό στον άνεμο. Φάνηκε, στις συνθήκες αυτές, πως οι προβλέψεις για το ξεπέρασμα των 31 εκατομμυρίων τουριστών και των 18 δισ. ευρώ της περσινής χρονιάς συνθλίφτηκαν στις μυλόπετρες των συνεπειών της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας, η οποία στις συνθήκες αυτές επιτάχυνε τις οικονομικές εξελίξεις, φέρνοντας μια ώρα αρχύτερα την οικονομική κρίση που φαινόταν στον ορίζοντα.
Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφερθεί πως την 1η Ιούνη, ημέρα ανοίγματος των 12μηνων ξενοδοχείων, άνοιξαν 2 στα 10 ξενοδοχεία, ενώ κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί στις 15 Ιουνίου, οπότε και θα ανοίξουν τα εποχικά καταλύματα και ξενοδοχεία. Και αν από τα 8 στα 10 ξενοδοχεία που προσωρινά δεν άνοιξαν ορισμένα καταφέρουν να ανοίξουν στη συνέχεια, πρόκειται και πάλι για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι εργαζομένων του κλάδου που θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα το πέταγμα στην ανεργία. Ήδη αρκετοί εργαζόμενοι απολύθηκαν κατά το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, όπου και ίσχυσαν τα μέτρα καραντίνας στη χώρα μας, ενώ πάνω από τους μισούς εργαζόμενους που είχαν κλείσει συμφωνίες για να δουλέψουν τη θερινή τουριστική περίοδο κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά. Αυτό βέβαια σημαίνει πως δε θα καταφέρουν να μαζέψουν και τα απαραίτητα ένσημα για να μπορέσουν να μπουν στο ταμείο ανεργίας το χειμώνα ή έστω για να διεκδικήσουν το ήδη πετσοκομμένο εποχικό επίδομα που δίνεται το φθινόπωρο.
Αυτή είναι η «επιστροφή στην κανονικότητα» για την οποία κομπάζουν κυβέρνηση και εργοδοσία. Μεροκάματα και μισθοί πείνας. Μαύρη ανασφάλιστη, χαμηλόμισθη και απλήρωτη εργασία. Απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποιημένη εργασία, πολυαπασχόληση. Ελαστικά ωράρια και «ευέλικτη εργασία»(μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, εποχική εργασία). Συμβάσεις μιας μέρας εργασίας(εξτρά), συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ατομικές συμβάσεις εργασίας. Διάκριση των εργαζομένων σε «παλιούς και νέους». Εργατικά ατυχήματα και θάνατοι εργαζομένων. Την ίδια στιγμή οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και το τουριστικό κεφάλαιο, αυτοί που χρωστούν στους εργαζόμενους μισθούς δύο και τριών μηνών χαίρουν της πλήρους στήριξης της κυβέρνησης. Αυτοί που κάθε χρόνο βγάζουν αστρονομικά υπερκέρδη στις πλάτες των εργαζόμενων που δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες και με εξοντωτικούς ρυθμούς, με μεροκάματα και μισθούς πείνας, με υπερωρίες και χωρίς πλήρη ασφάλιση, είναι οι μόνοι που δε θα πληγούν παρά ελάχιστα την περίοδο αυτή.
Πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο πως για την τραγική αυτή κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο δεν ευθύνεται ούτε ο κορωνοϊός, ούτε από μόνη της η οικονομική κρίση που ερχόταν και επιταχύνθηκε από την πανδημία. Βασικός και κύριος υπεύθυνος είναι η κυβέρνηση της ΝΔ.
-Γιατί τα επιδόματα πείνας των 534 ευρώ που δίνει στους εργαζόμενους (όσοι βέβαια τα δικαιούνται) δε φτάνουν ούτε καν για την εξασφάλιση των στοιχειωδών όρων διαβίωσης εκείνων και των οικογενειών τους.
-Γιατί η νομιμοποίηση της εκ περιτροπής εργασίας, της μισής δουλειάς δηλαδή (που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται ολόκληρη) για μισό μισθό και η κάλυψη μόλις του 60% του υπόλοιπου μισού από το κράτος, έχει ρίξει τους μισθούς παρακάτω κι απ’ το 20%.
-Γιατί αφήνει χιλιάδες εργαζόμενους εντελώς απροστάτευτους και χωρίς την παραμικρή ενίσχυση.
-Γιατί στις τραγικές αυτές συνθήκες συνεχίζει προκλητικά να στηρίζει μονάχα το μεγάλο κεφάλαιο, τις πολυεθνικές τουριστικές επιχειρήσεις και τους μεγαλοξενοδόχους, στους οποίους «χαρίζει» απλόχερα φοροελαφρύνσεις και «ειδικές» ενισχύσεις.
-Γιατί δεν έχει διεξαγάγει παρά μηδαμινές έως ελάχιστες έρευνες για τις εκατοντάδες καταγγελίες εργαζομένων για το γεγονός πως οι εργοδότες τους προχώρησαν σε παράνομες απολύσεις και μειώσεις μισθών και μεροκάματων, ενώ ορισμένοι δε δίστασαν να ζητήσουν από τους εργαζόμενούς τους ποσοστό από το έκτακτο επίδομα που τους δόθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Η ΕΡΓατοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση θεωρεί ότι απέναντι στις πολιτικές αυτές της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, που αξιοποιούν την πανδημία του κορωνοϊού για να εξαπολύσουν μία νέα βάρβαρη αντεργατική επίθεση, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό πρέπει να αντιτάξουμε τον συλλογικό αγώνα και την οργανωμένη πάλη. Αυτός είναι και ο μόνος αποτελεσματικός δρόμος για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις μας. Για να μην περάσει το κλίμα της εθνικής συναίνεσης και ομοψυχίας. Να μην αφήσουμε κυβέρνηση-ΕΕ-ολιγαρχία να φορτώσουν για μια ακόμη φορά τα σπασμένα της κρίσης στις πλάτες μας! Να οργανωθούμε σε κάθε χώρο δουλειάς και στο σωματείο μας, να παλέψουμε οργανωμένα, μαζικά και ενωτικά! Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες μας, στο πλευρό όλων των εργαζομένων και του λαού!

-Όχι στις μειώσεις μισθών και μεροκαμάτων
-Να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις, καμία νέα απόλυση
-Εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων που καταπατά η εργοδοσία - συλλογικές κλαδικές συμβάσεις και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα
-Όχι στην ανασφάλιστη και την απλήρωτη εργασία
-8ωρο - 5θήμερο - 40ωρο -ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, ασφάλειας και υγείας
-Επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους
-Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας-Μόνιμη και σταθερή δουλειά

Διαβάστε επίσης