Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε με νέα κυβέρνηση, αυτή της «αριστείας», η οποία έχοντας στο πετσί της την αντιδραστική και αντιλαϊκή πολιτική, έδειξε κατευθείαν το αληθινό της πρόσωπο, καταργώντας το άσυλο στα πανεπιστήμια και κάνοντας δηλώσεις για διαγραφές φοιτητών (ν+2), για εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ με τα ιδιωτικά κολέγια κ.ά., τα οποία θα τα φέρει προς ψήφιση τον Δεκέμβρη. Παράλληλα η νέα ακαδημαϊκή χρόνια ξεκίνησε με τα γνωστά και χρόνια προβλήματα, όπως η συνεχής υποχρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που συσσωρεύτηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, και την οποία συντήρησαν και όξυναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και πολιτικές υπό την ομπρέλα της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.
Όσον αφορά το Ιστορικό-Αρχαιολογικό των Ιωαννίνων, υπάρχουν και πιο ειδικά προβλήματα, καθώς παρατηρούνται ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, μουχλιασμένες αίθουσες, ενώ τα κενά σε καθηγητικό προσωπικό καλύφτηκαν με υπότροφους στα τέλη του Οκτώβρη. Υπάρχουν βέβαια και τα ζητήματα τα οποία αφορούν και το σύνολο των λεγόμενων καθηγητικών σχολών, που έχουν να κάνουν με την παιδαγωγική επάρκεια και τον περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς χώρους, που είναι σαφέστατα «χτυπήματα» κατά των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Μάλιστα τον Μάιο παρατηρήθηκε και το φαινόμενο του αποκλεισμού αποφοίτων φιλοσοφικών σχολών από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ο οποίος αφορούσε θέσεις γραμματειακής υποστήριξης.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και η επίθεση στα τριτοβάθμια ιδρύματα συνεχίζεται, ο Φοιτητικός Σύλλογος κινείται υποτονικά, διότι από την μία υπάρχει η γνωστή περιχαράκωση της ΠΚΣ, που ως αυτοδύναμη στο Δ.Σ. θεωρεί τον σύλλογο τσιφλίκι της και καλλιεργεί στους φοιτητές το αίσθημα της ανάθεσης και από την άλλη η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που συνειδητά αποδιοργανώνει τον σύλλογο καθώς δεν θέλει να υπάρχει καν Σύλλογος και συνάμα το κόμμα της είναι αυτό που υλοποιούσε και υλοποιεί αυτά τα βάρβαρα μέτρα στην εκπαίδευση. Παρόλα αυτά στην αρχή της χρονιάς έγιναν 2 Γενικές Συνελεύσεις με μικρό αριθμό συμμετοχής. Στη 2η ωστόσο Γ.Σ. είδαμε την πολιτική της ΠΚΣ εν δράσει, καθώς μία μέρα πριν την διεξαγωγή της, άλλαξε αυθαίρετα μαζί με την ΔΑΠ την ημερομηνία διεξαγωγής της, γιατί δεν θα μπορούσε να παρευρίσκεται ο πρόεδρος του Συλλόγου(!) όπως διατυμπάνιζε στους συναδέλφους φοιτητές. Αλλά η πραγματική αιτία ήταν ότι μάλλον δεν θα μπορούσε εκείνη την μέρα να «πάρει» τη συνέλευση. Εντούτοις, το Ιστορικό-Αρχαιολογικό έμεινε κλειστό 2 μέρες (μία και μία) χωρίς όρους μαζικότητας και χωρίς άλλες δράσεις, με τους υπόλοιπους φοιτητές έξω από οποιαδήποτε κίνηση του συλλόγου.
Εμείς ως Φοιτητική Πορεία, θεωρούμε ότι ο Φ.Σ. θα πρέπει να είναι για όλους τους φοιτητές και ότι η συμμετοχή του καθενός μας σε αυτόν, με οποιονδήποτε τρόπο, είναι και πρέπει να είναι αναγκαία και επιπλέον από κοινού όλοι οι φοιτητές να πάμε κόντρα σε λογικές «μαγαζιού», ανάθεσης και αποδιοργάνωσης των Φοιτητικών Συλλόγων και όσον το δυνατόν πιο συσπειρωμένοι να σταθούμε ενάντια στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή λαίλαπα που δεχόμαστε, γιατί απλά τα αιτήματα μας είναι κοινά και χρειάζεται συλλογική και ενιαία απάντηση.
Γιώργος Χ., Ιστορικό-Αρχαιολογικό Ιωαννίνων
Αναδημοσίευση από το νέο τεύχος του περιοδικού Πορεία που κυκλοφορεί.