Καμμένων τιτιβίσματα

Ήδη από τις αρχές Ιουλίου η (πρώτη) συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε ήδη καταγράψει ένα ιδιαίτερο ρεκόρ στο ενεργητικό της: σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 24 ωρών από το ξεκάθαρο «ΌΧΙ» του ελληνικού λαού, πετύχαινε να αναστρέψει πλήρως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, να αναιρέσει τη «λαϊκή εντολή», και τελικά να ταξιδέψει προς τις Βρυξέλλες με ένα …«ΝΑΙ» στις αποσκευές της.

Πριν λίγες ημέρες, η (δεύτερη) συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σημείωσε έναν ακόμη εντυπωσιακό «χρόνο»: σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 ωρών από τη στιγμή που ορκίστηκε, πρόλαβε και ζήτησε την παραίτηση ενός μέλους της, του Δημήτρη Καμμένου, βουλευτή των ΑΝΕΛ, και υφυπουργού (για μισή ημέρα) στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. 

Αφορμή για την πρόωρη εκπαραθύρωση του υφυπουργού στάθηκε η (ομολογουμένως καθυστερημένη) διαπίστωση, καταρχάς από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο Δημήτρης Καμμένος είχε σειρά από «ατυχή» σχόλια («τιτιβίσματα») σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ελαφρώς ανορθόγραφος για υφυπουργός, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ φαίνεται ότι δεν δίσταζε για κανέναν λόγο να μοιραστεί δημόσια τις αντιδραστικές, ρατσιστικές, αντισημιτικές, συνομωσιολογικές, ομοφοβικές, κλπ. απόψεις του.  Αν εξαιρέσουμε το πολύ χαμηλό επίπεδο της πλειονότητας των αναρτήσεων του Δημήτρη Καμμένου (οι οποίες πρακτικά αναπαράγουν γνωστές θεωρίες συνομωσίας, μυστικών πρωτοκόλλων και ψεκασμών), αν παραγνωρίσουμε τον αντιδραστικό χαρακτήρα πολλών εκ των σχολίων τού βουλευτή (τα οποία απλώς αντανακλούν την πραγματική πολιτική ταυτότητα συλλήβδην των ΑΝΕΛ), αν παρακάμψουμε το γεγονός ότι ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς «πέφτει από τα σύννεφα» μόνο για ορισμένους από τους βουλευτές του Πάνου Καμμένου (και, κατά τα άλλα, δεν ενοχλείται από την ίδια τη συνεργασία με το αντιδραστικό κόμμα των ΑΝΕΛ, ούτε εξεγείρεται με τις δηλώσεις του Προέδρου των ΑΝΕΛ, όταν εκείνος π.χ. θριαμβολογεί για την προοπτική δημιουργίας νέας βάσης του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο), αυτό που μένει είναι η διαπίστωση της γενικής υποβάθμισης του πολιτικού λόγου, ο οποίος με κάθε επισημότητα ασκείται στις μέρες μας μέσω …Twitter και Facebook.

Στα αξιοσημείωτα της υπόθεσης, η διαδοχή των τιτιβισμάτων:

Φυσικά, ο Δημήτρης Καμμένος είχε κάνει την αρχή, με σειρά σχολίων στο Twitter, πολιτικών και μισο-πολιτικών. Σε κάποια από αυτά, αξίζει να σημειωθεί, καταφερόταν ανοιχτά στον Τσίπρα. Μήπως δεν έφταιγε στους ΣΥΡΙΖΑίους απλώς ο «αντισημιτισμός» τού βουλευτή των ΑΝΕΛ;

Όταν οι πληροφορίες για τις ατυχείς δημόσιες ψηφιακές δηλώσεις τού Δημήτρη Καμμένου επανήλθαν στο φως της δημοσιότητας, πολλοί από τους επικριτές του διάλεξαν επίσης το Twitter για να εκφράσουν την άποψή τους.

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, με τιτίβισμά του, σημείωνε:

«Στηρίζω απολύτως την Κυβέρνηση Τσίπρα. Δεν είμαι όμως καθόλου ευτυχής με την υπουργοποίηση ενός προσώπου με ακραίες και ρατσιστικές απόψεις».

Την ίδια ώρα, πάλι μέσω Twitter, ο άλλος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, αναρτούσε:

«Ο Δημήτρης Καμμένος σε κυβέρνηση της αριστεράς: το πιο σύντομο ανέκδοτο να γίνει ο πιο σύντομος υπουργός».

Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι οι δηλώσεις του Παπαδημούλη, έφεραν μνήμες Λαφαζάνη (ο οποίος στήριζε την κυβέρνηση, αλλά αποδοκίμαζε τις πολιτικές της επιλογές) και αν αφήσουμε κατά μέρος το πραγματικό ανέκδοτο της ανάρτησης του Κούλογλου (ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερά), και πάλι το παραμόνιμο στοιχείο είναι η άσκηση πολιτικής μέσω τιτιβισμάτων… Όταν πλέον τα τιτιβίσματα του Δημήτρη Καμμένου είχαν επισημανθεί, ο Πάνος Καμμένος, κι αυτός μέσω Twitter, ζήτησε από τον υφυπουργό του να υποβάλει την παραίτησή του.

Τελικώς, ο Δημήτρης Καμμένος υπέβαλε την παραίτησή του, αφού έδωσε κάποιες ομολογουμένως όχι ιδιαίτερα πειστικές εξηγήσεις για τον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο οποίος, όπως εξήγησε, πιθανότατα είχε παραβιαστεί (αν και δεν είχε καταγγείλει κάτι τέτοιο στο παρελθόν).

Σπάζοντας το μονοπώλιο του Twitter, ο Σταύρος Θεοδωράκης τοποθετήθηκε (με ειρωνικό τόνο) για τις εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο μέσω …Facebook. «Τώρα είναι η ώρα να κυβερνήσουν “οι αξιότεροι και οι εντιμότεροι”, όπως είπε ο κ. Τσίπρας αγκαλιάζοντας το βράδυ της Κυριακής τον κ. Καμμένο».

Κλείνοντας τον κύκλο τιτιβισμάτων, δικαιωμένος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανάρτησε στο Twitter:  «Θετική η διόρθωση του λάθους με την παραίτηση του Δ. Καμμένου. Ακόμη καλύτερο, αν είχε ελεγχθεί πριν και αποφευχθεί».

Αν «η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται», οι οιωνοί δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία βρέθηκε στην ανάγκη από την πρώτη ώρα να απολογείται έως και να αποπέμπει πρόσωπα που η ίδια επέλεξε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν αλέκτωρ …τιτιβίσει τρεις, οι ενστάσεις για τις επιλογές των υπουργοποιημένων προσώπων της νέας συγκυβέρνησης είχαν ήδη αντικρύσει το φως της δημοσιότητας. Το ίδιο το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, με επίσημη ανακοίνωσή του, και πριν αποπεμφθεί ο Δημήτρης Καμμένος, τόνιζε για το μέχρι πρότινος στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μάρκο Μπόλαρη:

«Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την έκπληξη, την απογοήτευση και την αγανάκτησή του για την υπουργοποίηση του Δημήτρη Καμμένου και του Μάρκου Μπόλαρη. Δεν θεωρούμε, βέβαια, ότι ρόλος του Τμήματος είναι να εκφέρει κρίσεις, να εκφράζει τη συμφωνία ή την απαρέσκειά του σχετικά με τα πρόσωπα που συνθέτουν ένα κυβερνητικό σχήμα. Παρά ταύτα, στις δύο αυτές περιπτώσεις είμαστε αναγκασμένοι να τοποθετηθούμε, και μάλιστα δημόσια, καθώς η πολιτεία των δύο συγκεκριμένων προσώπων προσβάλλει έντονα τα δικαιώματα και τις αξίες μας.(…) Ο Μάρκος Μπόλαρης ήταν υφυπουργός Υγείας το 2012, με υπουργό υγείας τον Α. Λοβέρδο, όταν εξελίχθηκε η φρικτή υπόθεση διαπόμπευσης των οροθετικών - υπόθεση, βέβαια, που τότε καταγγέλλαμε με οργή. Η υπουργοποίηση και των δύο θεωρούμε ότι προσβάλλει ευθέως τα δικαιώματα, τις αξίες, τις πολιτικές μας αρχές και προτεραιότητες. Πρόσωπα με τέτοια στάση και απόψεις δεν έχουν θέση σε οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση, και πολύ περισσότερο της Αριστεράς».

Αν αυτά έχει να παρατηρήσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ για τα στελέχη της συγκυβέρνησης που συγκροτεί, εμείς τι περισσότερο να προσθέσουμε; Απλώς, ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα «δύο» πρόσωπα.

Διαβάστε επίσης