Ολοταχώς για να μας "εξορθολογήσουν", ξανά!

Κατηγορία: 

Για τους αμέσως επόμενους μήνες έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ …βαθύς «εξορθολογισμός» της ελληνικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης, με τα πρώτα δείγματα γραφής διαθέσιμα στις επόμενες κιόλας ημέρες.

Πιθανώς πριν το τέλος του Φεβρουαρίου, λοιπόν, αναμένεται Π.Δ. το οποίο θα αναγνωρίζει σε διπλωματούχους κολεγίων επαγγελματικά προσόντα και επαγγελματική ισοδυναμία τίτλων σπουδών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης εξωτερικού. Με δύο λόγια, ουσιαστικά επικαιροποιείται το Π.Δ. του 2010 το οποίο και αναγνώριζε επαγγελματική ισοτίμηση των διπλωματούχων των ξένων (κυρίως ευρωπαϊκών) πανεπιστημίων και των εγχώριων κολεγίων-παρατημάτων τους, με τους πτυχιούχους των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων. Διαμαντοπούλου και Σπηλιωτόπουλος, άλλοτε υπουργοί Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αντίστοιχα, οι οποίοι έκαναν ό,τι πέρναγε από το χέρι τους για να πριμοδοτήσουν τα κολέγια και το μεταλυκειακό εμπόριο γνώσης, βρίσκουν άξιο συνεχιστή του έργου τους τον νυν υπουργό, Ν. Φίλη.

Μα και ο σημερινός πρόεδρος της Επιτροπής «Εθνικού Διαλόγου» για την Παιδεία, Α. Λιάκος, επιλεγμένος από την κυβέρνηση για τη θέση αυτή, ετοιμάζεται να …εξορθολογήσει για τα καλά την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως χαρακτηριστικά και ο ίδιος επισημαίνει, με ενδεικτικό ύφος για τις προθέσεις του, «το σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή θα μεταρρυθμιστεί ριζικά ή θα αποδιοργανωθεί».

Το νέο σύστημα που φαντάζεται ο κ. Λιάκος θα έχει λιγότερα πανεπιστήμια, δηλαδή μπορούμε να φανταστούμε την απόπειρα υλοποίησης ενός νέου σχεδίου «Αθηνά», με συγχωνεύσεις και λουκέτα σε τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, αυτήν τη φορά όχι από τον Αρβανιτόπουλο και τη ΝΔ, αλλά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Οι συγχωνεύσεις ιδρυμάτων μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρούς πανεπιστημιακούς πόλους κατά περιοχές. Προσωπικά μιλώντας, θεωρώ υπερβολικά μεγάλο τον αριθμό των 37 τριτοβάθμιων ιδρυμάτων» παρατηρεί, κάπως μεταφυσικά, ο Α. Λιάκος.

Βέβαια, δίπλα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής του …κυβερνητικού μονολόγου βλέπει να «εξορθολογίζονται», δηλαδή να καταργούνται, και μεταπτυχιακά προγράμματα. «Να δούμε», λέει ο κ. Λιάκος για τα μεταπτυχιακά, «τι είναι το καθένα, και αν έχει λόγο ύπαρξης», ενώ υποδεικνύει ως υπεύθυνους για τον πληθωρισμό μεταπτυχιακών προγραμμάτων τους ίδιους τους …καθηγητές (λες και δεν υπάρχει υπουργείο που να ελέγχει τα παρεχόμενα προγράμματα σπουδών): «Ο ξαφνικός πολλαπλασιασμός των μεταπτυχιακών δεν σχετίζεται με τις έξτρα αμοιβές καθηγητών; Όταν θα κυκλοφορήσει η αντίστοιχη μελέτη θα μείνετε έκπληκτοι. Η αποδιοργάνωση της δημόσιας εκπαίδευσης θα φέρει στο προσκήνιο τους κερδοσκόπους της εκπαίδευσης»(!).

Από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυρ. Μητσοτάκης τώρα καμαρώνει που η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της έχουν τέτοιες αντιλήψεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, που πρακτικώς το περιγράφουν σαν ένα σύνολο …σκευωρών και κερδοσκόπων. Η πηγή του κακού εντοπίστηκε, ξανά! Βρέθηκαν οι ένοχοι για την κατηφόρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης!

Μάλιστα ο κ. Λιάκος ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση και στα «μικρά, μεγάλα, και πολύ μεγάλα συμφέροντα» που κρύβονται, όπως αποκαλύπτει, πίσω από τη διανομή δωρεάν συγγραμμάτων στους φοιτητές. Παρατηρεί: «Το 2014-2015 μοιράστηκαν πάνω από 2.120.000 τόμοι σε 230.000 φοιτητές με ετήσιο κόστος που ανέρχεται σε, περίπου, πενήντα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 84% των συνολικών δαπανών για την απόκτηση επιστημονικού υλικού από τα ΑΕΙ. Δεν είναι εξωφρενικό; Δεν υπάρχουν συμφέροντα εδώ;»

«Εξωφρενικό» καταρχάς είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση και οι επιτροπές της, μ’ όλα τα φουσκωμένα στοιχεία που παρουσιάζουν, θεωρούν πολυτέλεια να λαμβάνει ένας φοιτητής 9 βιβλία ανά ακαδημαϊκό έτος, όταν υπάρχουν έτη σπουδών με 12 ή 14 ή 16 διδασκόμενα μαθήματα. «Εξωφρενικό» είναι το γεγονός ότι η πρώτη σκέψη τους για τον «εξορθολογισμό» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι η περαιτέρω μείωση κονδυλίων για τα δωρεάν συγγράμματα, η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι συμβατή με τις «αναδιαρθρώσεις» και τους μειωμένους εκπαιδευτικούς προϋπολογισμούς που περιμένουν να δουν οι θεσμοί από την κυβέρνηση.

«Κάποιες μπαγιάτικες αριστερές ομάδες…», λέει ο κ. Λιάκος, «…δυστυχώς δίνουν τόνο στις αντιδράσεις».

Στην πραγματικότητα, τόνο στις αντιδράσεις δίνει η κυνικότητα, το θράσος, η προχειρότητα, και η υποκρισία με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να εναρμονίσει τις μνημονιακές τις δεσμεύσεις («σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, θα επικαιροποιηθεί, έως τον Απρίλη του 2016, η αξιολόγηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος…») με στημένους διαλόγους που φέρουν χρονοδιακόπτη, κυβερνητικούς αντιεκπαιδευτικούς μονολόγους στην ουσία τους, οι οποίοι έχουν προκατασκευασμένα πορίσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να αισθάνεται σχεδόν …τυχερή, με δεδομένο ότι ο «Εθνικός Διάλογος» σχεδιάζει μάλλον ακόμη βαρύτερα πλήγματα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Με πρώτο βήμα την αποκάλυψη της πραγματικής αποστολής του Εθνικού Διαλόγου και των μνημονιακών σχεδιασμών που αυτός υπηρετεί, με μέλημά μας πλατιά να αναδείξουμε ότι οι κατασκευασμένες κυβερνητικές «Επιτροπές» αποτελούν οχήματα νέων αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, να καταθέσουμε την αγωνιστική μας συμβολή ενάντια στο νέο κύμα εκπαιδευτικού «εξορθολογισμού» που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ευλογίες των ευρωπαίων και αμερικανών κηδεμόνων του.

Η Πορεία θα βρεθεί μαζί με τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές που αγωνίζονται για να υπερασπιστούν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, τα εκπαιδευτικά αλλά και τα γενικότερα κοινωνικά δικαιώματα και κεκτημένα, τα οποία επιχειρεί να λεηλατήσει σήμερα το τρίτο μνημόνιο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που το υλοποιεί.

  •   ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στον εθνικό «Διάλογο»,

δηλαδή στον κυβερνητικό αντιεκπαιδευτικό μονόλογο!

  •  ΑΓΩΝΑΣ για την προάσπιση της δημόσιας, δωρεάν Παιδείας!
  •  ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ μαζικό, δημοκρατικό, αντιιμπεριαλιστικό!

Διαβάστε επίσης