Ο «Μεγάλος Περίπατος» πήγε… περίπατο μαζί με δύο εκατομμύρια ευρώ

c, Megalos peripatos, Giwrgos

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Πορεία, τεύχος 51, που κυκλοφορεί

Περίπατο πήγε ο πολυδιαφημισμένος «Μεγάλος Περίπατος» του Μπακογιάννη, ενώ λίγο καιρό πιο πριν το γκαζόν του επίσης προβεβλημένου νέου σιντριβανιού της Ομόνοιας το έφαγε... η κάμπια «καραφατμέ». Οι παρεμβάσεις στην Πανεπιστημίου σε μεγάλο βαθμό ξηλώθηκαν και ο πολυδιαφημισμένος ποδηλατόδρομος στη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας ξανάγινε και πάλι γραμμή του τραμ, το οποίο ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια!

Μόνο που ο «Περίπατος» του Μπακογιάννη, με τις σκανδαλωδώς πανάκριβες και προφανώς ακατάλληλες ζαρτινιέρες...αλουμινίου, τους ήδη μαραμένους και ξεραμένους από την τοποθέτησή τους φοίνικες, το μπογιατισμένο οδόστρωμα που το παρουσίαζαν ως «πεζοδρόμιο» ή «ποδηλατόδρομο» και τις «κυκλοφοριακές ρυθμίσεις» που προκαλούσαν κυριολεκτικά «έμφραγμα» στο κέντρο, κόστισε τελικά δύο και πλέον εκατομμύρια ευρώ στους κατοίκους της Αθήνας.

«Βγήκε και δεν βγήκε» τελικά η «παρέμβαση» στην Πανεπιστημίου, δήλωσε ο ίδιος ο Μπακογιάννης, ο οποίος έσπευσε να τονίσει ότι επρόκειτο για ένα έργο πιλοτικό και προσωρινό, «ώστε να δούμε πώς θα λειτουργήσει»! Ο ίδιος δηλαδή δήλωσε ξεδιάντροπα ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάπλαση να βάφεις ένα οδόστρωμα και σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάπλαση να βάζεις μια ζαρντινιέρα», ενώ απέφυγε να δεσμευτεί για το πότε θα ξεκινήσει τελικά η ανάπλαση σε μία από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας.

Την ίδια ώρα, η ΣΤΑΣΥ ζήτησε πίσω τη γραμμή του τραμ στη Βασιλίσσης Όλγας, προκειμένου να ξεκινήσουν δοκιμαστικά δρομολόγια από και προς το σταθμό του Συντάγματος, με αποτέλεσμα να ξηλωθεί και το καουτσούκ με το οποίο γέμισαν τις ράγες βάφοντάς τες κίτρινες και φθείροντάς τες! Επιπλέον λεφτά δηλαδή για… την ακύρωση της «παρέμβασης».

Πάντως ο Μπακογιάννης το είχε προαναγγείλει: ο σημερινός «Μεγάλος Περίπατος», τόσο στην Πανεπιστημίου, όσο και συνολικά θα ήταν πιλοτικός και ότι οι οριστικές παρεμβάσεις θα γίνονταν σε δεύτερο χρόνο. Αυτό που ουσιαστικά είχε πει ήταν ότι θα κατασπαταλούνταν δημόσιο χρήμα, χρήμα φορολογουμένων και δημοτών, θα γίνονταν ανάθεση έργων σε ιδιώτες της αρεσκείας της δημοτικής αρχής, προκειμένου να «αναπλαστεί» το κέντρο του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας σύμφωνα με τις επιταγές της δημοτικής αρχής.

Μια «ανάπλαση» που στόχο έχει την αναμόρφωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και του λεγόμενου Εμπορικού Τριγώνου με γνώμονα αποκλειστικά τις επιταγές των ιδιωτικών συμφερόντων, των ξενοδόχων και του περιβόητου Airbnb. Μόνος στόχος: η προσέλκυση ξένων επισκεπτών και «επενδύσεων». Ο πολίτης, ο κάτοικος των συνοικιών του κέντρου, ο εργαζόμενος που πηγαίνει στη δουλειά του, απουσιάζουν παντελώς από τα σχέδια του νεοφιλελεύθερου δημάρχου. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται άλλωστε και η προσέλκυση «ευεργετών», «χορηγών» και άλλων «φιλανθρώπων», τους οποίους η δημοτική αρχή διαφημίζει όπου βρεθεί και όπου σταθεί. Γιατί οι «ευεργεσίες» και οι «φιλανθρωπίες» δεν είναι ποτέ ξεκομμένες από την επιχειρηματική δραστηριότητα που η εν λόγω δημοτική αρχή ακολουθεί. Όλοι γνωρίζουμε τι εστί!

Προφανώς ούτε και χώρος για τη νεολαία, ούτε πλατείες, ούτε πάρκα και μέρη για συλλογικές  δραστηριότητες, ψυχαγωγία ή τόπο συνάθροισης και διασκέδασης και μάλιστα δίπλα ακριβώς από το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας.

Άλλωστε ο ίδιος ο Μπακογιάννης έχει εξαγγείλει ήδη την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών πρασίνου του Δήμου με την υπογραφή συμφωνίας με ιδιώτη. Ερωτηθείς για το τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία πρασίνου του Δήμου, ο δήμαρχος απάντησε αόριστα ότι «θα συνεχίσουν σε επιτελική λειτουργία να παρακολουθούν τον ιδιώτη και να λαμβάνουν συγκεκριμένες αποστολές». Επιπλέον, αναφερόμενος στα δημοτικά πάρκινγκ που λειτουργούν δωρεάν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη Βαρβάκειο ο δήμαρχος προανήγγειλε ότι θα μπει αντίτιμο.

Αυτή είναι μία γεύση από το... περίφημο «σχέδιο» που έχει στο συρτάρι του ο Μπακογιάννης για την Αθήνα. Αντίτιμα και πληρωμές από την τσέπη των δημοτών, «δωράκια» και εκατομμύρια σε ιδιώτες, κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Ουσιαστικά ένας Δήμος-«τσιφλίκι» του δημάρχου και του κυβερνώντος κόμματος.

Και όλα αυτά την ώρα που η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στο Δήμο Αθηναίων ακυρώθηκε για φέτος, λόγω... έλλειψης αιθουσών, οι μαθητές στα σχολεία στοιβάζονται σε αίθουσες με 20 και 25 παιδιά, οι ΜΕΘ βρίσκονται μια ανάσα πριν το «κόκκινο», ενώ βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα κορονοϊού και χιλιάδες εργαζόμενοι και μικρομάγαζα του κέντρου πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με το lockdown, τα ψευτοεπιδόματα και τη φορολογία.

Τελικά τι μας έμεινε από το «Μεγάλο Περίπατο» του Μπακογιάννη; Κάτι ξεραμένοι φοίνικες που τους μάζεψαν άρον άρον, τσίγκινες ζαρτινιέρες με μαραμένα φυτά, βρώμικα αποτυπώματα από αυλάκια νερού μετά το πότισμα, σιδερένια παγκάκια, ξεθωριασμένοι «ποδηλατόδρομοι» και «πεζοδρόμια», καθώς και... δύο εκατομμύρια ευρώ λιγότερα στα ταμεία του Δήμου και του Δημοσίου... Και όλο αυτό πιλοτικά, καθώς ο Μπακογιάννης προανήγγειλε –απείλησε, θα ήταν το σωστότερο–ότι σε απροσδιόριστο ακόμα χρόνο αναμένεται το «κανονικό έργο»... Η νεολαία, οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι του κέντρου πουθενά στα σχέδια του Μπακογιάννη... Ε, λοιπόν έχουμε υποχρέωση να μάς βρουν απέναντι τους!

Γιώργος Β.

Διαβάστε επίσης