Τον Φοιτητικό Σύλλογο Παντείου δεν τον χαρίζουμε σε κανέναν! Στηρίζουμε-Ψηφίζουμε Πορεία!

Κατηγορία: 

Την Παρασκευή 20/5 αποφασίστηκε, από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), η διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών στο Πάντειο τη Δευτέρα 30 Μαΐου, μετά από την βίαιη παρεμπόδιση τους από ομάδα τραμπούκων!

Είναι προφανές πως οι κυρίαρχες παρατάξεις της σχολής μας, και πρώτη από όλες η ΔΑΠ-Παντείου, αποφάσισαν να μετατρέψουν τις φοιτητικές εκλογές από ημέρα μαζικής δημοκρατικής έκφρασης των φοιτητών σε μάχη σκληρών κομματικών μηχανισμών, προκειμένου να εμποδίσουν οποιοδήποτε αρνητικό αποτέλεσμα τους.

Η διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών απομακρύνθηκε αρκετά από την προκαθορισμένη ημερομηνία και ορίστηκε σχεδόν μέσα στην εξεταστική με προφανή σκοπό την παρεμπόδιση της συμμετοχής της πλειοψηφίας των φοιτητών και την «υποκατάστασή» τους από τους «μυημένους» του σκληρού πυρήνα των μεγάλων παρατάξεων. Τη λογική αυτή στήριξε και η ΠΑΣΠ με προτεινόμενη ημερομηνία την ...1 Ιουνίου αλλά και η Πανσπουδαστική ΚΣ που δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, χειμαζόμενη από τις διασπάσεις στο εσωτερικό της, επιδιώκει μια, έστω και με το ζόρι, εκλογική διάσωση της. Επιχειρεί να συνεχίσει, με όχημα την κυριαρχία στο σύλλογο μας, την εξουδετέρωση των φοιτητικών αντιστάσεων ενώ τα προβλήματά μας διαρκώς κλιμακώνονται! Το Πανεπιστήμιό μας, μετά από την τελευταία κλοπή των αποθεματικών του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (αφού είχαν προηγηθεί φυσικά σειρά περικοπών και από κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση και σε λίγο δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις λειτουργικές του ανάγκες. Για όλα αυτά η ΔΑΠ-Παντείου δεν λέει κουβέντα. Αντίθετα, αυτοπαρουσιάζεται σαν σωτήρας των φοιτητών με τις σημειώσεις που διανέμει, επιχειρώντας να αποκρύψει την απόλυτη πολιτική της συμφωνία στην νεοφιλελεύθερη επίθεση που διεξάγεται ενάντια στην (και) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η ΠΑΣΠ-Παντείου, «ανεξάρτητη» όπως λέει από το ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας πάντα βέβαια με σθένος την αδρανοποίηση του συλλόγου μας προπαγανδίζοντας τις μνημονιακές προσταγές, έχει μεταβληθεί σε ένα ολιγομελές κακέκτυπο γραμματειακής υποστήριξης της σχολής μας (εξ ου και το εύρος της αναφοράς μας σε αυτήν).

Η ΠΚΣ, πιστά ευθυγραμμισμένη με την τακτική του ΚΚΕ, προσβλέπει διαρκώς, με πρόσχημα την πολιτική καθαρότητα του φοιτητικού κινήματος, σε κατακερματισμό της ενότητας των φοιτητών στη σχολή, υψώνοντας εμπόδια στον μαζικό και οργανωμένο αγώνα τους! Όπως το ΠΑΜΕ διαδηλώνει σε άλλο δρόμο, άλλη πλατεία, άλλη ώρα, έτσι το ΜΑΣ και η ΠΚΣ επιχειρούν να διασπάσουν την ενιαία αγωνιστική έκφραση των φοιτητών. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ότι συγκάλεσε ολομόναχη σε Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Παντείου, χωρίς να επιχειρήσει συνεννόηση με καμία από τις άλλες δυνάμεις.

Η Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία στο Πάντειο επιχειρεί να παρουσιαστεί ως κάτι νέο στα φοιτητικά πράγματα! Δεν είναι παρά η εκλογική συγκόλληση των ΕΑΑΚ, της ΑΡΕΝ και του ΑΡΔΙΝ που τώρα μπροστά στην ιδεολογική και πολιτική ήττα που υπέστησαν το προηγούμενο διάστημα συνενώνουν τις δυνάμεις με σκοπό να διατηρήσουν την πολιτική τους επιρροή. Οι συγκεκριμένες δυνάμεις, η κάθε μια σε διαφορετική ένταση, στήριξαν τις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ για «σκληρή διαπραγμάτευση» και για φιλολαϊκή πολιτική στα πλαίσια της ΕΕ, συμβάλλοντας στον αφοπλισμό και την υποχώρηση του φοιτητικού κινήματος.

Παρά την απογοήτευση και την φαινομενική απραξία του συλλόγου μας, η λύση δεν μπορεί να είναι η αδιαφορία για τα τεκταινόμενα της σχολής ή η δήθεν «πολιτικοποιημένη» αποχή όπως προπαγανδίζει ο ελευθεριακός χώρος, αλλά η δυναμική παρέμβαση των φοιτητών και των φοιτητριών σε αυτές και η ενίσχυση, η ανάδειξη εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που θα επιδιώξουν την αγωνιστική συγκρότηση του συλλόγου μας. Η αδιαφορία και η αποχή το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν έδαφος στη ΔΑΠ, και να την «ενθαρρύνουν» στην περαιτέρω διάλυση του συλλόγου μας.

Η Πορεία Παντείου, με όσες δυνάμεις διαθέτει στη σχολή, καταθέτει την αγωνιστική της συμβολή όλα τα τελευταία χρόνια με σκοπό να αναδείξει όλα αυτά τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν του φοιτητές και τις φοιτήτριες του Παντείου. Μιλήσαμε για όλα τα προβλήματα του φοιτητικού κόσμου τού Παντείου (για την κλοπή των αποθεματικών της σχολής μας, για τον περιορισμό των δικαιούχων για τη δωρεάν σίτιση, για την εξεταστική τύπου Πανελλαδικές κ.ά.). Αναδείξαμε το ρόλο της ΔΑΠ ως πολιορκητικού κριού της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής στα Πανεπιστήμια. Αναπτύξαμε τα επιχειρήματα μας ενάντια στις δυνάμεις ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ που επίχαιραν για την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και προπαγάνδιζαν ανοιχτά την αναμονή και την υπομονή στην πολιτική της! Σε μια «αριστερή» κυβέρνηση που κάθε σαββατοκύριακο ψηφίζει νέα αντιλαϊκά πακέτα μέτρων. Κάναμε κριτική στην ΠΚΣ για την απομονωτική, διασπαστική τακτική που ακολουθεί στους συλλόγους! Αναδείξαμε το προσφυγικό και ταυτόχρονα το μπολιάσαμε με την κατάδειξη των υπαίτιων για τον ξεριζωμό των ανθρώπων από τον τόπο τους, που δεν είναι άλλοι από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις!

Οι φοιτητικές εκλογές δεν είναι μια διαδικασία που αφορά κάποιους «μυημένους» με την πολιτική ή τους μηχανισμούς των παρατάξεων (όπως επιχειρείται να γίνουν τώρα). Είναι μια διαδικασία συλλογική, μαζική, δημοκρατική που αποτελεί κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος. Καλούμε όλους τους φοιτητές να στηρίξουν την εκλογική διαδικασία με την ψήφο τους, να στείλουν μήνυμα για την ανάγκη αγωνιστικής αφύπνισης του Συλλόγου με τη στήριξή τους στην Πορεία!

Στις 30 Μαΐου στηρίζουμε-ψηφίζουμε Πορεία!

Διαβάστε επίσης