Σωρεία προκλητικών ρυθμίσεων έφτασαν το τελευταίο διάστημα στο κοινοβούλιο, αλλά και σειρά κυβερνητικών πράξεων με βασικό παρονομαστή να είναι σε όφελος της ολιγαρχίας και μερίδων της.
►Καταρχήν υπήρξε νομοθετική ρύθμιση από τη φετινή χρήση του 2019 η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων από 15% στο 10%. Ο φόρος μερισμάτων, λοιπόν, που θα υπολείπεται κατά το ποσοστό της μείωσης στη συνεισφορά του στα κρατικά έσοδα – και υπολογίζεται σε απώλειες ύψους 45 εκατ. ευρώ - θα καλυφθεί από άλλες πηγές, προφανώς από την επιβάρυνση και τη φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων. Να σημειώσουμε εδώ πως η ελάφρυνση της επιβάρυνσης των μερισματούχων έρχεται νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο.
►Επίσης στη γενική φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών στα λεγόμενα αδιανέμητα κέρδη, επίσης αρχής γενομένης πάλι από το 2019, θα βαίνουν μειούμενα κατά μία μονάδα κατ΄ έτος για να καταλήξουν στη χρήση του 2022 στο 25%. Κόστος για τα έσοδα του Προϋπολογισμού 450 εκ. ευρώ από το 2023, ενώ για το 2019, απώλειες 142 εκατ.
Το ΔΝΤ και η Κομισιόν χαιρέτησαν με ενθουσιασμό την πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα, με τη μεν Κομισιόν να επισημαίνει πως «οι ελληνικές αρχές πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και καλούνται να λάβουν μέτρα αντιστάθμισης…για να ανταποκριθούν στους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους», ενώ το ΔΝΤ συνιστά «μεγαλύτερη ευελιξία» στην αγορά εργασίας και φυσικά «μεταρρυθμίσεις» και «ενίσχυση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος».
►Και των δύο «θεσμών» το μικροσκόπιο βρίσκεται στη μείωση του αφορολόγητου ορίου για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και αγροτικά, προκειμένου, όπως λένε, να δημιουργηθεί χώρος για τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στο εισόδημα και τα επιχειρηματικά κέρδη, όπως αναφέραμε πιο πάνω.
►Ακόμα και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, και η κατάργηση του υποκατώτατου, χωρίς φυσικά συλλογικές συμβάσεις αλλά με υπουργική απόφαση, συνοδεύεται από κρατική επιδότηση στο 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους έως 25 ετών, με κόστος μόνο για το 2019 ύψους 51 εκ. ευρώ.
►Σε ένα ντελίριο ψήφισης φοροαπαλλαγών κατατέθηκε στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο βελτιώσεων του αναπτυξιακού νόμου, όπου προβλέπονται μεταξύ άλλων :
- Χαμήλωμα του επιλέξιμου κόστους επένδυσης μείζονος μεγέθους στα 15 εκατ. ευρώ από 20 που ισχύει τώρα.
- Φοροαπαλλαγή που θα φτάνει τα 7 εκατ. ευρώ από τα 5 εκατ. ευρώ.
- Συντόμευση του χρόνου χορήγησης των φοροαπαλλαγών μέχρι την υλοποίηση του 50% του επενδυτικού σχεδίου, ενώ τώρα ισχύει για μετά την έκδοση σχετικής απόφασης για την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης.
- Απαλλαγή από τη διαδικασία προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης στις επιχειρήσεις εφοδιαστικής (logistics).
- Στις ίδιες επιχειρήσεις απαλλαγή φόρου εισοδήματος για την υπεραξία από εκποίηση ακινήτων και εγκαταστάσεων, όπως και για μετεγκατάσταση εταιριών σε εμπορευματικά πάρκα.
- Σε αντιδιαστολή με τα πορίσματα για τις καταστροφές σε Ανατολική Αττική, Μάνδρα, πλημμύρες στην Κρήτη (Χανιά) όπου οι πληγέντες είναι στο …περίμενε, οι εκμεταλλεύσεις που πλήττονται από σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές και γενικά θεομηνίες θα επιχορηγούνται για κάλυψη ζημιών ακόμα και αν τα κτίρια, εμπορεύματα κλπ δεν έχουν ολοσχερώς καταστραφεί.
►Σε μια επίσης προκλητική ρύθμιση προχώρησε η κυβέρνηση σε απόλυτη συμφωνία και σιγή της Ν.Δ. Από το 2013 οπότε επιβλήθηκε ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα του ιδρύματος Ωνάση, (όπως και για το σύνολο των υπόλοιπων φορολογουμένων) πρακτικά χαρίζεται μέσω της απαλλαγής που δόθηκε γι’ αυτά. Και όχι μόνο αυτό.
► Σε σχέση με το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν που ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς, και προτίθεται να το πουλήσει με μειοδοτικό διαγωνισμό, ανάμεσα στους μειοδότες περιλαμβάνεται το ίδρυμα Ωνάση με τη στήριξη της κυβέρνησης. Έτσι από το υπουργείο Υγείας διαρρέει η πληροφορία πως προτίθεται να θέσει το Ντυνάν σε δημόσιο έλεγχο μέσα από ιδιότυπο δρόμο. Και αυτός είναι η αγορά του από το καθόλα ιδιωτικό Ίδρυμα Ωνάση…
►Στον τομέα της υγείας τώρα, νομοθετήθηκε η αύξηση κατά 10% στα λεγόμενα φάρμακα αναφοράς, με αποτέλεσμα να ανεβάσουν προς τα πάνω τις δαπάνες για φάρμακα, για υγεία και περίθαλψη γενικά των λαϊκών νοικοκυριών.
►Εκτός από αυτό όμως, χαρίστηκαν ποσά ύψους 20 εκατ. ευρώ από την υπέρβαση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης, πού αλλού στις φαρμακοβιομηχανίες! Δωράκι λοιπόν στους βιομήχανους του φάρμακου που έπρεπε να επιστρέψουν τα ποσά αυτά στον ΕΟΠΥΥ.
Και τέλος για το παρόν σημείωμα, ο ελληνικός εφοπλισμός που γεύεται τις συνταγματικά κατοχυρωμένες 57 διαφορετικές φοροαπαλλαγές, δηλαδή σχεδόν πλήρη φοροασυλία, αποφάσισε με την υπογραφή συνυποσχετικού, να δίνουν εθελοντικά οι εφοπλιστές κάποια ποσά στον κρατικό κορβανά.
Ανεξάρτητα αν ο ΣΥΡΙΖΑ διασωθεί ή και υπερισχύσει στις ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Δίνει σινιάλο στο κεφάλαιο και την ολιγαρχία σε ποια μεριά βρίσκεται.