8ο Camping Πορείας: Πλούσιο φωτορεπορτάζ από την επίσκεψη στη Μουργκάνα και την εκδήλωση για το ΔΣΕ

Κατηγορία: 
mourgkana poreia

Επίσκεψη τιμής και μνήμης στον ιστορικό χώρο της Μουργκάνας, της ηρωικής περιοχής, όπου ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας έδωσε κατά το β' αντάρτικο σπουδαίες και νικηφόρες μάχες, γράφοντας μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του λαού και του τόπου, επισκέφτηκε το 8ο Camping της Πορείας τη Δευτέρα 3/8.

Η επίσκεψη ξεκίνησε με μία σύντομη στάση στο δρόμο προς το χωριό Λιας, όπου πραγματοποιήθηκε σύντομη και κατοπιστική παρουσίαση των θέσεων και των κινήσεων των ιστορικών μαχών στη Μουργκάνα από το φίλο της Πορείας Μιχάλη Πασιάκο, προέδρου του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας, ο οποίος υπέδειξε σημεία και θέσεις όπου έγιναν οι μάχες. Η Πορεία ευχαριστεί θερμά τον Μιχάλη Πασιάκο για την ιδιαίτερα πολύτιμη παρέμβαση και συμβολή του.

Στη συνέχεια τα δύο λεωφορεία σταμάτησαν στο χωριό Λιας. Εκεί η Πορεία μαζί με φίλους και συναγωνιστές άκουσαν, στην πλατεία του χωριού, την προσωπική μαρτυρία του Κώστα Τσαντίνη, συνταξιούχου φιλολόγου και συγγραφέα, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά, που αφηγήθηκε περιστατικά από τις μάχες που έδωσε ο ΔΣΕ και γενικότερα την περίοδο του β' ανάρτικου στην περιοχή.

Παράλληλα, ένα δεύτερο κομμάτι της εκδρομής ακολούθησε το μονοπάτι που οδηγεί στο εξωκκλήσι του προφήτη Ηλία, ακριβώς πάνω από το χωριό Λιας. Μετά από διαδρομή 45 περίπου λεπτών έφτασε στην κορυφή, από όπου απέκτησε μια πανοραμική άποψη της ευρύτερης περιοχής.

Η εκδρομή κατέληξε στις πηγές Λαγκάβιτσας, μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπου δίπλα στο ποτάμι και κάτω απ’ τα πλατάνια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Την κεντρική πολιτική τοποθέτηση εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της Πορείας πραγματοποίησε ο σ. Γιώργος Ράπτης.

Ακολούθησε η ομιλία του συναγωνιστή Ορέστη Αλεξίου, ο οποίος ανέλυσε τη φύση, το χαρακτήρα και τη δράση του ΔΣΕ, τοποθετώντας τα στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής. Η Πορεία ευχαριστεί θερμά το συναγωνιστή Ορέστη Αλεξίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με αποσπάσματα από το καταπληκτικό έργο του Δημήτρη Χατζή «Μουργκάνα», την απαγγελία του ποιήματος «Στους Μαχητές της Μουργκάνας», του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου, που δημοσιεύθηκε το 1948 στην εφημερίδα του ΔΣΕ «Εξόρμηση» και αντάρτικα τραγούδια. Στη συνέχεια παραμείναμε στο χώρο μέχρι το απόγευμα, όπου φάγαμε και ξαποστάσαμε πριν αναχωρήσουμε για το Camping στο Δρέπανο. 

Κάντε κλικ στις φωτογραφίες:

Διαβάστε επίσης