Brexit προ των πυλών με έντονο παρασκήνιο και πολιτικές κόντρες

Κατηγορία: 
brexit

Πλησιάζοντας το ορόσημο της 29ης Μαρτίου, για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εντείνονται οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. Σκοπός είναι 1) η άρση του αδιεξόδου γύρω από το ακανθώδες ζήτημα του backstop στα σύνορα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και 2) η επίτευξη συμφωνίας η οποία να μπορεί να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο και να είναι αποδεκτή από τους “27” της Ε.Ε.

Οι Βρετανοί βουλευτές εμφανίζονται τριχοτομημένοι, ανεξάρτητα κομματικής προέλευσης, ανάμεσα σε αυτούς που επιλέγουν ένα “σκληρό” Brexit, στη μεγάλη πλειοψηφία που θέλει ένα Brexit με συμφωνία και σε αυτούς που θέλουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα ζητώντας ουσιαστικά ακύρωση της διαδικασίας.

Το “άνοιγμα” του Εργατικού Κόμματος προς την κυβέρνηση για τη δημιουργία κοινού μετώπου για Brexit με συμφωνία, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, παρά το γεγονός ότι συνοδεύτηκε με αποχώρηση εννέα βουλευτών του, που κατηγόρησαν τον Κόρμπιν για υπαναχώρηση από το αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα.

Η πολυπλοκότητα του θέματος, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις και οι κομματικές σκοπιμότητες μόνο ανέφελη δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν την πορεία μέχρι τις 29 Μάρτη, με τον κίνδυνο “ατυχήματος” να παραμονεύει σε κάθε στροφή.

O ηγέτης των Εργατικών, ο οποίος ανθίστατο στις πιέσεις μελών του κόμματός του για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, λέει πλέον ότι οι Εργατικοί υπό προϋποθέσεις θα στήριζαν μια νέα προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, για την έγκριση ή μη της συμφωνίας αποχώρησης. 

Η κίνησή του αυτή θέλει από τη μία να εκτονώσει τις εσωκομματικές πιέσεις και από την άλλη να στείλει ένα μήνυμα προς την πρωθυπουργό Μέι, η οποία ευελπιστεί στην κοινοβουλευτική στήριξη του Εργατικού Κόμματος για να περάσει μια συμφωνία για το Brexit.

Ο Κόρμπιν, σε μία προσπάθεια να προωθήσει μία διακομματική συναίνεση για ένα ήπιο Brexit και να εμφανιστεί ως ο συνεπέστερος υποστηρικτής αυτής της προοπτικής, συναντήθηκε με δύο συντηρητικούς βουλευτές, πρώην υπουργούς της κυβέρνησης της Μέι, που είχαν υποστηρίξει προτάσεις για την παραμονή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση, στο πρότυπο του μοντέλου της Νορβηγίας.

Η Μέι από την πλευρά της, που είδε την κοινοβουλευτική της δύναμη να μειώνεται κατά τρεις βουλευτές οι οποίοι αντιτίθενται στο “σκληρό” Brexit, παρά το γεγονός ότι κάποτε έλεγε ότι “η μη συμφωνία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία”, τώρα δίνει τη δυνατότητα στο Κοινοβούλιο να εμποδίσει μια τέτοια προοπτική.

Η πρωθυπουργός, η οποία δέχεται πυρά, ένθεν κακείθεν, ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν επί του σχεδίου συμφωνίας για την έξοδο από την Ε.Ε. κατά πάσα πιθανότητα στις 12 του μηνός. Αν απορρίψουν αυτό το σχέδιο, όπως έπραξαν τον περασμένο μήνα με μεγάλη πλειοψηφία, τότε θα θέσει την επόμενη μέρα σε ψηφοφορία τη λύση της εξόδου χωρίς συμφωνία.

Αν απορριφθεί και αυτή η εναλλακτική, όπως είναι το πιθανότερο με τους διαμορφωμένους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, τότε στις 14 Μαρτίου θα τεθεί υπόψη του σώματος το αίτημα για μια “σύντομη, περιορισμένης διάρκειας αναβολή” ενεργοποίησης του άρθρου 50 για το Brexit. Η Μέι προτείνει η παράταση αυτή να μην υπερβαίνει τους τρεις μήνες, ώστε να μην υποχρεωθεί η χώρα να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου. 

Στον τελευταίο κύκλο συνομιλιών με την Ε.Ε. υπήρξε “ισχυρή ανταλλαγή απόψεων”, με τις δύο πλευρές να σχεδιάζουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

“Η κατανόησή μου είναι ότι οι συνομιλίες ήταν δύσκολες και ότι υπήρξε μια ισχυρή ανταλλαγή απόψεων, ωστόσο οι συνομιλίες συνεχίζονται”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στις νομικές διασφαλίσεις για τις δύο πλευρές αναφορικά με το backstop.

“Οι συνομιλίες έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα, οι συζητήσεις ήταν δύσκολες και δεν καταφέραμε μέχρι στιγμής να εντοπίσουμε κάποια λύση”, δήλωσε.

Ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στις 12 Μαρτίου αναμένονται πυρετώδεις διαπραγματεύσεις και παρασκηνιακές πιέσεις. 

Ηχηρή ήταν η παρέμβαση της Bombardier (καναδικός κατασκευαστής αεροσκαφών, ο οποίος απασχολεί σχεδόν 4.000 άτομα σε τέσσερα ξεχωριστά εργοστάσια στο Μπέλφαστ), που είναι ο σημαντικότερος εργοδότης της Βόρειας Ιρλανδίας, προς το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης – DUP της επαρχίας, που στηρίζει την κυβέρνηση, με σκοπό να αποκηρύξει τις αντιρρήσεις του έναντι της συμφωνίας για το Brexit, αφού οι ψήφοι του κρίνονται κρίσιμοι.

Παρέμβαση στις εξελίξεις έκανε και η αμερικανική πλευρά με δηλώσεις του πρέσβη στο Λονδίνο, ο οποίος είπε ότι η σχέση της Βρετανίας με τις ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ και θα ανθίσει καθώς η χώρα αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσθεσε πως οι ευκαιρίες μιας μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες δεν θα πρέπει να πληγούν από τις αναίτιες ανησυχίες αναφορικά με τις αγροτικές πρακτικές στις ΗΠΑ, οι οποίες, όπως είπε, προκλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την ΕΕ.

“Έχω την πεποίθηση πως σε όποια κατεύθυνση κι αν αποφασίσετε να πάτε, η ιδιαίτερη σχέση μας θα συνεχιστεί και θα ευημερήσει, ό,τι κι αν γίνει”, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC.

Σε ερώτηση εάν αυτό περιλαμβάνει και το σενάριο Brexit χωρίς συμφωνία, απάντησε: “Σε κάθε κατάσταση ξέρω πως οι χώρες μας πρέπει να είναι μαζί σε αυτόν τον ελεύθερο κόσμο. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι εκεί έξω, οπότε η σχέση μας είναι πιο σημαντική τώρα από ποτέ, ό,τι κι αν γίνει με το Brexit”.

Διαβάστε επίσης