Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί φοιτητές και μαθητές συγκεντρώθηκαν σήμερα Παρασκευή από τις 12 μέχρι τις 1 μμ στο Σύνταγμα και έξω από τη Βουλή με όλες τις προφυλάξεις και παρ΄όλες τις δυσκολίες μετακίνησης (κλειστό το μετρό σε Σύνταγμα και Ευαγγελισμό) και τις απαγορεύσεις.
Η συγκέντρωση αυτή, που πρέπει να είναι η μεγαλύτερη από τη μέρα που άρχισε η καραντίνα, ήταν η άμεση αντίδραση στο Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που περιέχει πλήθος αντιεκπαιδευτικών διατάξεων στη λογική της γραμμής της ΝΔ, του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε
Δεν προκαλεί μόνον η απόπειρα της κυβέρνησης να μετατρέψει το σχολείο σε σκληρό και ακριβό στοίχημα μόρφωσης και συμμόρφωσης για τους μαθητές, αλλά και το πλήγμα που επιχειρεί στους εκπαιδευτικούς με ρυθμίσεις που έγιναν γνωστές τελευταία στιγμή. Ακόμα και κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, με τηλεδιάσκεψη, η υπουργός Παιδείας απέφυγε να αναφερθεί σε αρκετές επίμαχες διατάξεις. Οπως η αύξηση των μαθητών ανά τάξη, που προφανώς εξυπηρετεί τα σχέδια μείωσης προσλήψεων αναπληρωτών.
Συγκεκριμένα, αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός νηπίων, προνηπίων και μαθητών ανά τμήμα σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά από 22 σε 24, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα προσαύξησης 10% που μπορεί να ανεβάσει τον αριθμό σε 26-27. Αλλη διάταξη, προωθούμενη εν κρυπτώ μέχρι την ανάρτηση του τελικού κειμένου στην ιστοσελίδα της διαβούλευσης, αφορά τα ΕΠΑΛ.
Είναι το πρώτο μέτρο το οποίο λειτουργεί ως πρόδρομος του επικείμενου νομοσχεδίου για την επαγγελματική εκπαίδευση. Προβλέπεται, όχι τυχαία, κόφτης ηλικίας -στα 17 χρόνια- για την εγγραφή στα ΕΠΑΛ, που αφήνει αυτομάτως απέξω γύρω στο 1/3 των μαθητών των σχολείων αυτών. Δεν είναι λίγοι. Βάσει περσινών δεδομένων, υπολογίζονται γύρω στις 36.000. Προέρχονται είτε από το Γενικό Λύκειο είτε από ΕΠΑΛ που αναζητούν δεύτερη ειδικότητα είτε πρόκειται για μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους που διεκδικούν δεύτερη ευκαιρία. Πού θα ασκήσουν το δικαίωμα στη μόρφωση;
Δείτε εικόνες: