Για άλλη μια φορά οι μαθητές βλέπουν με πικρία το δικαίωμα τους στην αξιοπρεπή μόρφωση, τη μόρφωση για όλους, τη μόρφωση χωρίς φραγμούς για τους φτωχότερους να γίνεται κουρελόχαρτο, να ξεφτιλίζεται. Την αφορμή αυτή τη φορά για το προχώρημα της κατρακύλας έδωσε η πανδημία του κορωνοϊού. Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκαν την αγωνία και τους φόβους του λαού για την πανδημία, προκειμένου να περάσουν μία σειρά σοβαρές αλλαγές στο δημόσιο σχολείο, χτυπώντας για άλλη μία φορά τους πιο αδύναμους μαθητές, σηκώνοντας τους τοίχους προς τη μόρφωση.
Ο λόγος για την επαναφορά της βάσης του 10 και τον υπολογισμό του βαθμού όλων των τάξεων του λυκείου για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, στην επαναφορά των δεσμών και άλλα πολλά, τα οποία δημιουργούν ένα πλήρως εντατικοποιημένο σχολείο, στο οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει μόνο όποιος έχει πλάτες από το σπίτι του, δηλαδή τόσο στήριξη στην μελέτη αλλά κυρίως οικονομική στήριξη για περισσότερα φροντιστήρια. Μετά από αυτό τον βομβαρδισμό των μαθητών από την κατά τα άλλα υπέρμαχη της «εθνικής ομοψυχίας» κυβέρνηση, ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα. Εισαγωγή καμερών στη σχολική αίθουσα.
Το Υπουργείο για να αιτιολογήσει αυτήν την απόφαση επικαλείται και πάλι τον κορωνοϊό και προσπαθεί να πείσει ότι σκοπό έχει να διαφυλάξει την υγεία μας, αλλά και τη μόρφωσή μας. Αλήθεια από πότε μία κυβέρνηση που υποχρηματοδοτεί την παιδεία, αφήνει επί χρόνια τα σχολεία με ελλείψεις σε καθηγητές, εγκαταλείπει τους μαθητές σε κακές εγκαταστάσεις, πετάει εμμέσως πλην σαφώς ένα σημαντικό κομμάτι των μαθητών εκτός του σχολείου και μετατρέπει την μόρφωση από αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα σε προϊόν προς πώληση ενδιαφέρεται για τη μόρφωση των μαθητών; Από πότε μία κυβέρνηση που έχει μεγάλη ιστορία στο κλείσιμο νοσοκομείων και την υποβάθμιση της δημόσια υγείας ενδιαφέρεται για την υγεία μας;
Σίγουρα, η απώλεια του μισού σχολικού έτους δεν αποτελεί αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη για τα χιλιάδες παιδιά που απομακρύνθηκαν από την ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία. Σίγουρα επίσης και η «τηλεκπαίδευση» που θεοποιήθηκε, αποδείχθηκε αν όχι κοροϊδία, σίγουρα μέσο πολύ χαμηλής παιδαγωγικής αξίας για το οποίο καμία προετοιμασία και υποδομή δεν υπήρχε.
Οι μαθητές δεν είναι θεατές στην τάξη. Είναι συμμέτοχοι σε μια ζωντανή διαδικασία, όπως είναι αυτή της μετάδοσης γνώσεων, της παραγωγής σκέψης κ.ο.κ. Η σχολική αίθουσα είναι χώρος ανταλλαγής σκέψεων, προβληματισμών και ιδεών. Είναι χώρος ζωντανός, μέσα στον οποίο κάθε μάθημα, κάθε διδακτική ώρα, κάθε μαθητής και εκπαιδευτικός έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες, τις δικές τους ανάγκες. Οι σχολικές αίθουσες δεν είναι ριάλιτι, δε χωρούν σε κανέναν φακό κάμερας, σε καμία οθόνη υπολογιστή.
Οι κάμερες στις τάξεις μας, όμως, δεν μπαίνουν για το συμφέρον μας. Η κυβέρνηση ακολουθεί εδώ και χρόνια πολιτική εντατικοποίησης της παιδείας, πολιτική υποβάθμισης του δημόσιου χαρακτήρα της, φορτώνει τα βάρη στις τσέπες των γονιών μας, όσων μπορούν να τα σηκώσουν και τους υπόλοιπους μας αφήνει στο περιθώριο. Οι κάμερες είναι εργαλεία που αυτούς τους ίδιους στόχους έρχονται να εξυπηρετήσουν. Την εντατικοποίηση ακόμα περισσότερο του σχολείου, την εκμετάλλευση τους ως πρόσχημα για να διώξουν και άλλους καθηγητές στα ήδη υποστελεχωμένα σχολεία μας.
Άλλωστε, οι ίδιοι δεν αρνούνται ότι το υλικό των καμερών μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών. Ενδεικτικό, επίσης, της διάθεσης που έχει το Υπουργείο είναι πως παρά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε το νομοσχέδιο, δεν ενδιαφέρθηκε ούτε προσχηματικά να δείξει ότι «ακούει» την εκπαιδευτική κοινότητα. Εν μέσω αντιδράσεων φρόντισε στις 8/5/2020 να περάσει την ρύθμιση αιφνιδιαστικά. Αυτά, αν κάτι δηλώνουν, είναι ότι οι κάμερες έρχονται για να μείνουν.
Οι μαθητές πρέπει να υψώσουμε το δίκαιο μας για μόρφωση, υγεία και δημοκρατικά δικαιώματα και μαζί με τους καθηγητές μας και τους γονείς μας πούμε όχι στις κάμερες-«ρουφιάνους» του υπουργείου μαζί με ένα ισχυρό όχι στο νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
- Έξω οι κάμερες από τα σχολεία
- Να μην περάσει το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης
- Αγώνας για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία