Συνέδριο ΚΙΝΑΛ: Πασοκικά... ανεμομαζώματα αυτοσυντήρησης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καραδοκεί

φωφη

Ξεκίνησε σήμερα το κρίσιμο συνέδριο που θα σηματοδοτήσει τη μετατροπή του ΚΙΝΑΛ σε «ενιαίο κόμμα», με τη Φ. Γεννηματά να επιστρατεύει ως «βαρύ χαρτί» (και) τον Κ. Σημίτη.

Ο «εκσυγχρονιστής» πρώην πρωθυπουργός σε εκδήλωση, προ ημερών, που απηχεί και τα σοβαρά ερείσματά του στη δεξαμενή των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς, εμφανίστηκε λάβρος κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιχειρώντας να αποδομήσει το «φιλολαϊκό» προφίλ του Α. Τσίπρα, το όνομα του οποίου «έχει η κρίση που βιώνει σήμερα η δημοκρατία μας» (Φ. Γεννηματά), ο Κ. Σημίτης έκανε λόγο για μια «δημαγωγική κυβέρνηση που εφαρμόζει πολιτικές για τη δημιουργία ενός στρώματος οπαδών της».

Όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, πασχίζοντας να ισορροπήσει ανάμεσα στη γνωστή θέση του υπέρ της «εθνικής γραμμής»  και τη στάση της ηγεσίας Γεννηματά (που περιοδεύει στη Β. Ελλάδα με πρόδηλο στόχο την κεφαλαιοποίηση της αντίθεσης της πλειοψηφίας του πληθυσμού της στην εν λόγω συμφωνία), ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μη ικανοποιητική λύση».

Τόνισε πως «ήταν ένα θέμα που έπρεπε να λυθεί... η κυβέρνηση προχώρησε χωρίς συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα για να δείξει ότι αυτή πέτυχε εκεί που οι άλλοι απέτυχαν».

Ο Κ. Σημίτης προσέφερε την αφειδώλευτη στήριξή του στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καλώντας «σε συστράτευση του προοδευτικού μετώπου μαζί με το Κίνημα Αλλαγής», ξιφουλκώντας κατά «του Παπαγγελόπουλου της άκρας δεξιάς και της περιόδου Καραμανλή».

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου πυκνώνει τις «αρχηγικές» πρωτοβουλίες – ηγεμονισμούς με φόντο το συνέδριο.

Στα πλαίσια αυτά έδωσε για άλλη μια φορά όρκους πίστης στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, παριστάνοντας κι αυτός με τη σειρά του τον εγγυητή της ενότητας του «νέου φορέα» ο οποίος «πρέπει να διαμορφώσει μια καθαρά ηγεμονική πρόταση για τη χώρα».

Ωστόσο, πριν αλέκτορα φωνήσαι…, χαρακτήρισε τον Τσίπρα «χαρισματική προσωπικότητα», επέκρινε γιατί το 2015 δεν απευθύνθηκε στην κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία «για βαθιές προοδευτικές αλλαγές, αλλά στους ΑΝΕΛ, επιλέγοντας ως υπουργούς καραμανλικά στελέχη». Έστειλε σαφές μήνυμα προς τον Τσίπρα για έναν «μη επιφανειακό» διάλογο μετεκλογικά.

Οι παλινωδίες του Γ. Παπανδρέου -ο οποίος μεταξύ των άλλων ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συναντήθηκε με τον Ο. Μπούλμαν (που αποτελεί persona non grata για την ηγεσία Γεννηματά), θριαμβολογούσε μαζί με τον ΥΠΕΞ της Β. Μακεδονίας, Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ των Δελφών υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και παρευρέθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην εκδήλωση του Τσίπρα προς τιμήν του Έβο Μοράλες- προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια κορυφαίων στελεχών του Κινήματος Αλλαγής και νέους πονοκεφάλους στην πρόεδρό του.

Αλλά και ο γνωστός πρωτεργάτης στις διαδικασίες ίδρυσης του «νέου φορέα», ο «αδιάβλητος» Αλιβιζάτος, ανακάλυψε όψιμα πως «ο Α. Τσίπρας είναι πολύ γοητευτικός στη συνομιλία και πολύ συμπαθής... πιάνει πουλιά στον αέρα».

Την ίδια στιγμή εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το μέλλον ΚΙΝΑΛ και Ποταμιού, τονίζοντας πως «οι πιθανότητες επιβίωσης είναι πολύ δύσκολες... αυτήν τη στιγμή φοβάμαι ότι τον χώρο τείνει να τον καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Κάλεσε παράλληλα τον προστατευόμενο της Φ. Γεννηματά, Κ. Σημίτη, «να αναλάβει πλήρως την πολιτική ευθύνη για τις μίζες της περιόδου του, που τίναξαν στον αέρα τα δημόσια τάμεια», προκαλώντας την άμεση παρέμβαση του γραμματέα, Χριστοδουλάκη, ο οποίος, προσπαθώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, δήλωσε πως δεν προκύπτει καμιά ευθύνη του ΠΑΣΟΚ για τον Τσουκάτο.

Και αν με αφορμή τη δεύτερη ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση το ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πως «έπαιξαν με υστερόβουλα διλήμματα παιχνίδια με το Σύνταγμα για να αποσπάσουν μικροκομματικά οφέλη, ...δε θα δώσουμε ψήφο για να γίνει η αναθεώρηση του Συντάγματος υπόθεση μιας παράταξης», ο Σ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως  «τελετή αποχαιρετισμού μεγάλων ευκαιριών για τολμηρές αλλαγές».

Δημαγώγησε κι αυτός για το λαϊκισμό και τα μικροκομματικά οφέλη... των άλλων εφόσον δεν ψηφίστηκαν οι προτάσεις του για το άρθρο 16, τη βουλευτική ασυλία και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με τις γνωστές μεγαλοστομίες του χαρακτήρισε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του «ένα διαφορετικό σύνολο τριάντα ανθρώπων... δεκαπέντε Έλληνες που δημιουργούν και προσφέρουν στις χώρες της Ευρώπης και δεκαπέντε Έλληνες που αγωνίζονται “ευρωπαϊκά”  από ελληνικού εδάφους».

Ο Θεοδωράκης δημαγωγεί για το «αθώο του αίματος Ποτάμι που θα πάρει ένα ποσοστό που θα του επιτρέπει να έχει τουλάχιστον δύο ευρωβουλευτές... και τότε όλος ο κόσμος θα πειστεί ότι το Ποτάμι είναι εδώ».

Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, ο αρχηγός του Ποταμιού παρουσίασε την αποστασία του Τσιόδρα στη ΝΔ, με αντάλλαγμα μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθηνών, ως απόδειξη ότι το διαλυμένο ανάχωμά του «είναι αστείρευτο και έχει κόσμο που αιμοδοτεί τα κόμματα εξουσίας».
Αν και δεσμεύτηκε ξανά για «αυτόνομη πορεία» καθώς «δεν μπορεί να προδώσει όσους τον πιστεύουν με μια προεκλογική συνεργασία», δεν παρέλειψε να επαναλάβει το μότο ότι «λύση δεν μπορεί να είναι μια αυτοδύναμη ΝΔ», κλείνοντας για άλλη μια φορά το μάτι στον Κ. Μητσοτάκη.

Τέλος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ (που στην εκδήλωση στο ίδρυμα Σ. Νιάρχος βρέθηκε παρακαθήμενος του Γ. Παπανδρέου), βρίσκει «ενδιαφέρουσα τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο», που «πρέπει να γίνει με όρους προγραμματικούς και όχι ευκαιριακούς».

Πλειοδοτώντας σε «εθνική υπευθυνότητα», κομπορρημονεί πως στην πρόσφατη ψηφοφορία της συνταγματικής αναθεώρησης «ψηφίσαμε τις 25 από τις 32 προς αναθεώρηση διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, τις 10 προς αναθεώρηση διατάξεις που πρότεινε η ΝΔ και τις 5 από τις 7 συμπληρωματικές προτάσεις βουλευτών, αποδεικνύοντας στην πράξη πώς αντιλαμβάνεται η ΔΗΜΑΡ τη συναίνεση».

Ο Θεοχαρόπουλος (που πήρε τα εύσημα του Ζάεφ κατά την επίσκεψή του στη Β. Μακεδονία, λειτουργώντας ως προπομπός του επικείμενου ταξιδιού του Τσίπρα στη γειτονική χώρα στις αρχές Απρίλη), προαναγγέλλει κι αυτός την αυτόνομη κάθοδο της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές.

Ωστόσο, θεωρείται ήδη από τα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ χρυσή εφεδρεία, ώστε να μη χαθεί η δεδηλωμένη, σε περίπτωση που η Κουντουρά και ο Δανέλλης (ή μόνο η πρώτη) εκλεγούν ευρωβουλευτές. Σε μια τέτοια περίπτωση θα παραιτηθούν περί τα μέσα Ιουνίου από το ελληνικό Κοινοβούλιο σύμφωνα με την πρόσφατη «φωτογραφική» τροπολογία Τσίπρα.

Η Φ. Γεννηματά ζήτησε ονομαστική  ψηφοφορία για το επίμαχο πολυνομοσχέδιο Χαρίτση. Η εισηγήτρια εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, Ε. Χριστοφιλοπούλου, έκανε λόγο  «για τις συναλλαγές ενόψει των ευρωεκλογών με διάφορους βουλευτές».

 

 

Διαβάστε επίσης