Όριο δήλωσης μαθημάτων Ν+3, κατάργηση διπλής εξεταστικής, μη κατοχύρωση Διδακτικής Επάρκειας, καθηγητική αυθαιρεσία

Κατηγορία: 

Συνάδελφε –Συναδέλφησα να μιλήσουμε ανοιχτά και με έναν συνολικό τρόπο για τα πολλά προβλήματα που απασχολούν και θα απασχολήσουν τη διαδρομή μας στη σχολή. Πέρα από τα γενικά προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπάρχουν και τα ειδικά όπως λέμε προβλήματα στη σχολή μας που η αλήθεια είναι ότι παρατηρούνται με παραλλαγές και σε άλλες σχολές.

Όριο Δήλωσης Μαθημάτων Ν+3: Σε κάθε εξάμηνο από το 2ο έτος κι έπειτα θα πρέπει όταν δηλώνουμε μαθήματα να δηλώνουμε υποχρεωτικά πρώτα τα μαθήματα του αντιστοίχου εξαμήνου που χρωστάμε και μετά τα μαθήματα του τρέχοντος εξαμήνου. Αυτό δημιουργεί κατά μία έννοια προαπαιτούμενα με έναν συγκαλυμμένο βεβαία τρόπο αλλά αποτελεί ένα εμπόδιο που πάει τις σπουδές μας πίσω. Αυτό το μέτρο άρχισε να εφαρμόζεται το 2015-2016. Η δικαιολογία γι την θεσμοθέτηση αυτού του μέτρου είναι ότι αναγκάζεσαι να έχεις μια συνέχεια στα μαθήματα. Επί της ουσίας όμως αυτό που συμβαίνει είναι ότι γίνεσαι “αιχμάλωτος” μερικών μαθημάτων που δεν περνάς και δεν μπορείς να κάνεις το δικό σου προγραμματισμό με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένος να παρατείνεις τις σπουδές με όλα τα συνεπακόλουθα.

Κατάργηση Διπλής εξεταστικής: Πακετάκι με το παραπάνω πέρασε και αυτό που δυσκολεύει και βάζει εμπόδια σε πολλούς από μας. Είναι η δυνατότητα που υπήρχε να μπορείς να δώσεις μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου στην εξεταστική του εαρινού και το αντίστροφο, να δώσεις μαθήματα του εαρινού εξαμήνου στην εξεταστική του χειμερινού. Αυτό συμβάλει στο να πάει η υπόθεση του πτυχίου πίσω καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που θα μπορούσαμε να δώσουμε μαθήματα (που τα ‘χαμε διαβασμένα, παρακολουθούμενα κλπ και για τους χ, y  λόγους δεν τα περάσαμε) ενώ τώρα αυτό μας αναγκάζει να περιμένουμε είτε το Σεπτέμβριο είτε έναν ολόκληρο χρόνο για την επόμενη αντίστοιχη εξεταστική.

Μη δυνατότητα Διδακτικής Επάρκειας: Εάν στις υπόλοιπες σχολές η διδακτική επάρκεια χτυπιέται τώρα και επιχειρείται να αφαιρεθεί από το πτυχίο και να την παίρνει κάποιος μόνο παρακολουθώντας επί πληρωμή σεμινάρια, στο Οικονομικό είμαστε πολύ μπροστά και σε αυτό… Εδώ και περίπου 4 χρόνια δεν έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε κάποια μαθήματα του Παιδαγωγικού ώστε παρακολουθώντας τα να έχουμε τη δυνατότητα να διδάξουμε. Αυτό είναι μια απαράδεκτη απαγόρευση και είμαστε η μόνη σχολή που γίνεται αυτό.

Καθηγητική Αυθαιρεσία: Δεν είμαστε της άποψης όλα στο μπλέντερ και ότι βγει αλλά σαν συνολική εικόνα δυστυχώς οι καθηγητές του τμήματος μας με διάφορες ενέργειες και αποφάσεις τους όχι μόνο δίπλα μας δεν είναι αλλά είναι απέναντί μας με πιο κραυγαλέα την απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης να μπουν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Υπάρχουν κάποιοι καθηγητές που δεν επιτρέπουν την είσοδο στη διάλεξη σε όποιον έρθει αφού ο καθηγητής έχει μπει μέσα! Μια απαγόρευση κατά τη γνώμη μας απαράδεκτη και αυθαίρετη αφού δεν προβλέπεται από κανέναν κανονισμό, αντίκειται στο ορισμό του όρου «Διάλεξη» που ορίζεται ως μια δημοσιά ανοιχτή συζήτηση επί ενός θέματος, αντίκειται στην ακαδημαϊκή ελευθερία που προστατεύει την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και έμμεσα αφαιρεί το δικαίωμα στην γνώση. Εκτός αυτού δεν σέβεται ούτε τα λεφτά των γονιών μας που πληρώνουν φόρους αλλά ούτε τα λεφτά που δαπανάμε στα αστικά μόνο και μόνο για να έρθουμε να παρακολουθήσουμε τις διαλέξεις. Την ίδια στιγμή είναι άκρως ανθρώπινο και φυσιολογικό να αργήσει κάποιος και μία και 2 φορές κάτι που σημαίνει ότι όταν απευθύνεσαι σε ένα ακροατήριο 50-100 ανθρώπων όλο και κάποιος θα τύχει να είναι αργοπορημένος. Απ’ την άλλη υπάρχουν καθηγητές που καπνίζουν μέσα στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της παράδοσης. Ας φανταστούμε να το έκανε αυτό καθένας από εμάς που καπνίζουμε τι ντουμάνι που θα γινόταν εκεί μέσα. Υπάρχουν άλλοι που βάζουν ως εργασία υποχρεωτική μέρος ενός δικού τους προτζεκτ για το οποίο βέβαια όταν το ολοκληρώσουν θα πληρωθούν διόλου ευκαταφρόνητα. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις σε εξεταστικές με μαζικά κοψίματα σε διάφορα μαθήματα τα οποία δεν δικαιολογούνται βάση της λογικής. Ένα άλλο γεγονός είναι η αυθαίρετη απαγόρευση να χρησιμοποιήσεις δεύτερη κόλα στην εξέταση μη έχοντας έτσι την δυνατότατα να απαντήσεις κάποια θέματα γιατί πολύ απλά δεν σε φτάνει ο χώρος.

Ο Κατάλογος μπορεί να είναι πολύ πιο μεγάλος, ίσως να μας διαφεύγουν κάποια προβλήματα , απλά πιστεύουμε ότι κατά τη γνώμη μας αυτά είναι τα σημαντικότερα. Την ίδια στιγμή όμως που συμβαίνουν όλα αυτά και άλλα πολλά εμείς ως φοιτητές δεν μπορούμε να απαντήσουμε και ο καθένας προσπαθεί μόνος του μέσα στην άβυσσο των προβλημάτων να τα βγάλει πέρα! Κι αυτό γιατί η ΔΑΠ που εδώ και χρόνια είναι αυτοδύναμη στο τμήμα μας όχι μόνο δεν κάνει τίποτα γι όλα αυτά αλλά διευκολύνει κιόλας ώστε να περάσουν. Είναι τυχαίο που όλα αυτά που αναφέραμε είτε συνέβαιναν τα τελευταία χρόνια που η ΔΑΠ βγαίνει με αυτοδυναμία πρώτη  είτε έχουν πάρει μια πιο οξυμένη μορφή; Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι ο Σύλλογος δεν είναι ούτε της ΔΑΠ ούτε της Φοιτητικής Πορείας ούτε κανενός είναι όλων μας και πρέπει να γίνουμε ενεργά μέλη!

Να δραστηριοποιηθούμε σε μια κατεύθυνση επαναλειτουργίας του Συλλόγου με την διοργάνωση Γενικής Συνέλευσης όπου θα συζητήσουμε ανοιχτά και δημοκρατικά όλα όσα μας απασχολούν. Κλείνοντας σε καλούμε να παλέψουμε μαζί, δίπλα δίπλα σ’ αυτή προσπάθεια που ως Φοιτητική Πορεία με τα λιγοστά μας μέσα προσπαθούμε να χαράξουμε, πιστεύοντας ότι όλα τα παραπάνω προβλήματα είναι αποτέλεσμα της υποχώρησης των δικών μας απαντήσεων και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα.

 Φοιτητική Πορεία Οικονομικού